U julu evidentirano 57 požara

Na području četiri općine u Hercegovini samo u julu evidentirano je čak 57 požara, a za 10 dana izgorjelo je tri hiljade hektara šume i niskog rastinja.

Vatra je u tri slučaja bila velikih razmjera, a gašenje je trajalo i nekoliko dana.

Iako je postojala sumnja u namjerno izazivanje požara, u dosadašnjim preduzetim radnjama nadležnih policijskih službenika utvrđeno je da nijedan dokumentovani požar nije izazvan namjerno, već da se radi o nehatu.

Međutim, počinioce nehat ne oslobađa krivične odgovornosti.

Problem je u činjenici što se ova krivična djela teško dokazuju.

Do požara većih razmjera, koji je izbio u mjestu Cernica, općina Gacko, a zatim se nekontrolirano proširio i na područje naselja Doluše, Brestice, Korita, u općini Bileća, došlo je uslijed paljenja smeća od R.B. iz Trebinja. U ovom požaru, osim niskog rastinja i šume, izgorjele su i štala, dvije garaže i četiri drvena niskonaponska stuba.

Policijski službenici u Gacku su, nakon dokumentiranja ovog predmeta, 24. jula, Okružnom tužilaštvu Trebinje dostavili izvještaj protiv R.B. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo izazivanje opće opasnosti.

Pored izvještaja o počinjenom krivičnom djelu policijski službenici su, Odjeljenju za inspekcijske i poslove komunalne policije općina Trebinje i Bileća, proslijedili informacije kojima su obuhvaćene tri osobe zbog paljenja vatre na otovorenom prostoru, na dvije lokacije u Trebinju i jedne na području Bileće. Informacija je dostavljena nadležnim općinskim organima, s ciljem preduzimanja mjera protiv izvršilaca, zbog nepostupanja po općinskoj odluci koja se odnosi na zabranu paljenja vatre na otvorenom prostoru.

Međutim, kazne su novčane i iznose od 100 do 500 maraka, iako posljedice i štete iznose mnogo više.

Također, policijski službenici rade na rasvjetljavanju okolnosti uzroka požara većih razmjera koji je izbio u mjestu Banjevci a zatim se nekontrolirano proširio na brdo Leotar, mjesta Jasen, Cibrijan i dalje prema Ljubomiru na području općine Trebinje.

Prema prvim preliminarnim rezultatima istrage i izjavama očevidaca, uzrok požara, najvjerovatnije, nije ljudski faktor, rečeno je u Centru javne bezbjednosti Trebinje.

Posted by on 2012-07-28. Filed under Crna Hronika, Gacko, Nevesinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login