U Kijevu održana prva gay parada uprkos sudskoj zabrani

gay paradaUprkos sudskoj zabrani, najmanje 50 aktivista za zaštitu prava LGBT populacije okupilo se u subotu u Kijevu na prvoj Paradi ponosa u Ukrajini.

Učesnici su nosili transparente protiv diskriminacije i ponižavanja gay populacije. Skup, koji su osiguravale jake policijske snage, trajao je pola sata.

Na istom mjestu okupili su se i protivnici Parade ponosa, uzvikujući parole protiv homoseksualaca.

Policija je privela pet osoba koje su provocirale učesnike Parade i cijepali im postere.

Među okupljenima su, kako je prenijela ukrajinska agencija UKRINFORM, bili i gradonačelnik Minhena i jedan član Evropskog parlamenta.

Sud u Kijevu je prije dva dana zabranio održavanje prve Parade ponosa u Ukrajini. Prošle godine organizatori su otkazali paradu u posljednjem trenutku jer su se na lokaciji planiranoj za okupljanje pojavili skinhedsi s namjerom da napadnu učesnike.

Antipatija prema pripadnicima gay populacije je još snažna u Ukrajini i drugim dijelovima nekadašnjeg Sovjetskog saveza u kome je homoseksualnost bila zakonom zabranjena. Neki vjeruju da tome doprinosi i uticaj Pravoslavne crkve, navodi AP.

Prošle nedjelje Parada ponosa otkazana je i u Tbilisiju u Gruziji prije nego što je počela, jer se na mjestu njenog održavanja okupilo više hiljada antigay aktivista.

Demonstranti, predvođeni sveštenicima, probili su jak policijski kordon, uzvikujući parole protiv pripadnika gay zajednice i bacajući kamenice na vozila.

Posted by on 2013-05-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login