U Ljubuškom otkiveno novo arheološko nalazište iz doba antike

Ljubuški

Ljubuški

U Hercegovini, tačnije na Humcu kod Ljubuškog, otkiveno novo arheološko nalazište iz doba antike. Riječ je o vrijednom nalazu keramičkih i staklenih predmeta iz 1. stoljeća poslije Nove ere. No, ono što je posebno vrijedno je rijedak i jedinstven nalaz rimske geme, tj. ukrasnog dragog kamena s prestena. Takav nalaz u BiH nikada nije pronađen, javlja dopisnik BHRT.

Novo antičko nalazište nalazi se na lokalitetu Gračine na Humcu kod Ljubuškog. Otkiveno je sasvim slučajno, nakon što je mladi arheolog Mirko Rašić, na poziv franjevaca na Humcu, sa studentima istražio taj lokalitet.

Osim znatnog broja keramičkih i staklenih ulomaka, pronađen je izuzeno rijedak i vrijedan nalaz o kakvom arheolozi sanjaju cijeli život.

“Radi se o Rimskoj gemi s prikazom romaniziranog autohtonog božanstva Silvana i prikazan je u plesnom položaju na kraćem postamentu. Jedinstven je zato što je to jedini prikaz na rimskoj gemi uopće do sada pronađen u BiH zasigurno, a možda i šire”, kazao je Rašić.

Ljubuški kraj je poznat po bogatoj kulturnoj i istoriskoj bašitini.

Na više lokaliteta su pronađeni ostaci iz gotovo svakog razdoblja ljudske istorije, od starog kamenog doba do srednjeg vijeka.

Svi ti vrijedni nalazi, kao i oni iz cijele Hercegovine, čuvaju se u franjevačkom muzeju na Humcu.

“Među svim ovim predmetima istaknut ćemo jedan srednjovjekovni spomenik, natpis u kamenu, to je Humačka ploča, specifičnost tog spomenika jest to što je to najstariji ćiriloglagoljski natpis uopće iz 11 stoljeća”, kazao je fra Milan Jukić, kustos muzeja na Humcu.

Osim Humačke ploče, u Ljubuškom je pronađen i starorimski vojni logor, a po brojnosti značajni su srednjovjekovni spomenici stećci.

Na 45 lokaliteta pronađeno je oko 600 stećaka.

“Može se reći da je to jedan fenomen, stećci su vezani za naše područje, nisu pojava u Europi ili svijetu, a imaju veliku važnost pri proučavanju ovog područja”, kazao je Leopold Mandić, profesor povijesti u gimnaziji Ljubuški

Međutim, iako je cijelo to područje proglašeno zaštićenim nacionalnim spomenikom, sustavne zaštite zapravo nema.

O svim pronađenim nalazima, brinu se prije svega pojedinci i franjevački muzej na Humcu, gdje će i posljednji nalazi naći svoje mjesto.

Posted by on 2014-06-09. Filed under Ljubuški, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login