U Londonu otkrivena spomen-ploča rok bendu „Pink Floyd“

Regent Street Pink Floyd

Regent Street, Pink Floyd

U Londonu je u svečano otkrivena moderna crno-bijela spomen-ploča u čast legendarnom rok bendu „Pink Floyd“. Evocirajući uspomene na njihove početke, Roger Waters je rekao da su se u to vrijeme prijavili za takmičenje „Britanija ima talenat“, ne vjeruje da bi prošli ni audiciju.

Ploča je postavljena u ulici Regent Street gdje se nalazi Politehnička škola u kojoj su se osnivači benda – Roger Waters(gitarista), Nick Mason (bubnjar) i Richard Wright (klavijaturista) upoznali dok su studirali arhitekturu između 1962. i 1965. godine.

Svojim inovativnim stilom, virtuoznošću, filozofskim tekstovima, vizuelnim performansima, svojevrsnom upotrebom elektronike i kvalitetnom melodikom i harmonijom bend je osigurao svoje mjesto u istoriji roka i u samom vrhu svjetske muzike. Tokom svečanosti povodom otkrivanja ploče, Waters i Mason su govorili o studentskim danima i počecima grupe.

Na pitanje novinara kako je bend tada zvučao, Mason je u šali rekao: „Da smo se kojim slučajem prijavili za takmičenje Britanija ima talenat, ne vjerujem da bismo prošli ni audiciju“.  „Bili smo užasni“, dodao je Waters, prenosi Reuters. „Pink Floyd“ je bio jedan od najutjecajnijih i najuspješnijih rok sastava svih vremena, što dokazuje činjenica da je bend prodao preko 250 miliona albuma širom svijeta.

Pored pomenutih članova, „Pink Floyd“ su činili i Syd Barrett koji je napustio grupu 1968. i David Gilmour koji se pridružio bendu krajem 1967. godine.

Posted by on 2015-05-29. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login