U Mikser houseu predstavljanje knjige ‘Konstantinović. Hronika’

knjiga

knjiga

Mikser house u Sarajevu u saradnji s Pokretom Novi optimizam organizirat će u subotu, 9. septembra predstavljanje knjige beogradskog autora Radivoja Cvetićanina “Konstantinović. Hronika” o kojoj će govoriti pjesnik Mile Stojić, književnici Miljenko Jergović i Svetislav Basara, bivši ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović i autor knjige.

Tekst Radomira Konstantinovića “Vraćanje Sarajevu” čitat će glumac Emir Hadžihafizbegović, najavljeno je iz Kamernog teatra 55.

Knjiga “Konstantinović. Hronika” napisana na 815 strana, uz oko 100 fotografija, dokumenata i ilustracija, i 1.000 imena u Indeksu ličnosti, govori o životu i djelu književnika i filozofa Radomira Konstantinovića, a izdavači Dan graf (Danas) iz Beograda i Fondacija Stanislav Vinaver iz Šapca smatraju da se radi o najvećoj biografiji savremene srbijanske književnosti.

Radomir Konstantinović dijete je profesora univerziteta, ministra i kraljevog učitelja, koje je progovorilo ne na srpskom nego na francuskom jeziku, daroviti i hiroviti đak, bokser, 1944. pozadinac u ratu za oslobođenje Beograda, omladinski akcijaš, pjesnik, novinar, tzv. saputnik Komunističke partije, književni, likovni i filmski kritičar, pisac književnih manifesta, romanopisac, književni historičar, urednik, dramatičar, savjetnik ministra, filozof, memoarist, angažirani intelektualac i napokon – predvodnik antimiloševićevske Druge Srbije tokom krvavog raspada Jugoslavije.

Sve to bio je Radomir Konstantinović, kad se pročita ova knjiga o njemu. U njenom starom, dobrom značenju, riječ renesansni pristaje upravo njemu: čovjek je obilnog dara. On nije pisac jedne knjige i jedne teze. Tvorac je obimnog, raznovrsnog, klasičnog djela srbijanske književnosti i filozofije. Pisac stranica nedostižne ljepote, mudrosti i vedrine.

Autor knjige Radivoj Cvetićanin (1947.) diplomirao je književnost na Beogradskom univerzitetu. Kao novinar pisao je u vodećim srbijanskim listovima “Politika” i “Borba”, i u sedmičnjaku “NIN”, a suosnivač je i nezavisnog dnevnika “Danas”, čiji je komentator.

Priređivač je knjige “Nova Evropa”, o diplomatskim izvještajima Miloša Crnjanskog. Bio je savjetnik predsjednika Srbije Ivana Stambolića i predsjednika Vlade Savezne Republike Jugoslavije Milana Panića kao i prvi ambasador Srbije u Hrvatskoj i tu dužnost obavljao je od 2005. do 2009. godine. O ambasadorskim danima, 2012. objavio je dnevnik “Zagreb indoors”.

Posted by on 2017-09-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login