U Mostaru izložba “Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, januar ’77”

U povodu 41. godišnjice pogibije Džemala Bijedića, Muzej Hercegovine organizira izložbu pod nazivom “Džemal Bijedić, posljednji oproštaj, januar ’77”.

Džemal BijedićIzložba će biti otvorena 17. januara s početkom u 18:30 sati u Centru za kulturu Mostar.

Izložbom je obuhvaćen dio dokumentarne građe iz muzejske zbirke “Džemal Bijedić” koji se odnosi na sahranu i komemoraciju iz siječnja 1977. godine, a koju čine fotografije s mjesta nesreće, fotografije sa komemorativnih sjednica u Skupštini Jugoslavije i Skupštini Bosne i Hercegovine, Saveznoj vladi i rodnom Mostaru, zatim sahrane na Sarajevskom groblju itd.

Pored fotografija bit će izloženi i telegrami sućuti, kao i pisanje tiska o tom događaju, prvenstveno mostarske Slobode i sarajevskog Oslobođenja.

Izložena građa je dio stalne postavke “Džemal Bijedić” koja je izložena u njegovoj rodnoj kući, a sada spomen kući Džemala Bijedića kao odijelu Muzeja Hercegovine Mostar.

Na izložbi će govoriti kustosica Muzeja Hercegovine Indira Bešo i profesor sa Sarajevskog univerziteta prof.dr. Husnija Kamberović, inače autor knjige “Džemal Bijedić – politička biografija”, koja je doživjela dva izdanja u posljednjih nekoliko godina.

Posted by on 2018-01-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login