U Mostaru otvorena izložba ‘Tri života Sarajevske hagade’

Izložba “Tri života Sarajevske hagade” otvorena je u petak navečer u Galeriji ‘Mujaga’ u Mostaru.

Hagada
Hagada

Izložbu su organizirali Američki kutak Mostar i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, uz potporu Veleposlanstva SAD-a u BiH.

– Izložba opisuje životni put Sarajevske hagade od njezinog nastanka u Španjolskoj sredinom XIV stoljeća preko putovanja Europom, odnosno kratkotrajnog boravka u Italiji početkom XVII vijeka do konačnoga pronalaska novoga doma u Sarajevu, krajem XIX vijeka – istakla je tokom otvaranja izložbe načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskoga muzeja BiH Ana Marić.

Dodala je kako je ovo početak bh. turneje za Sarajevsku hagadu te da se nakon Mostara izložba seli u Trebinje, Doboj, Zenicu, Banja Luku, Tuzlu itd.

Izložbom se podcrtava ne samo umjetnička i estetska posebnost Sarajevske hagade, specifičnosti koje je izdvajaju unutar brojem skromnog korpusa drugih srednjovjekovnih sefardskih hagada, već i, u širem smislu, njezina kulturno-historijska važnost i uloga knjige u duhovnom životu Židova.

Sama hagada (hebrejski priča, kazivanje) je židovski liturgijski tekst koji se čita tijekom obrednog obroka -sedera, na početku obilježavanja židovskog praznika Pesaha kojim se obilježava Izlazak, oslobođenje Izraelaca nakon četiri godine dugog zarobljeništva u Egiptu.

Hagada je namijenjena da se koristi u porodici, a čine je odlomci Tanakha, Midraša i Talmuda, zajedno s himnama i blagoslovima koji se recitiraju uz vino i beskvasni kruh, prilikom pranja ruku i na kraju objeda.

Autori izložbe “Tri života Sarajevske hagade” su dr. Aleksandra Bunčić i dr. Mirsad Sijarić.

– Predanje čitanja tekstova iz hagade u krugu porodice doprinijelo je nastanku relativno velikog broja takvih knjiga, među kojima Sarajevska hagada po svojim umjetničkim vrijednostima i historijskom značaju zauzima vodeće mjesto. Izložbu upotpunjuju minerali od kojih se prave boje korištene za oslikavanje srednjovjekovnih rukopisa, te dokumenti o putovanju Sarajevske hagade u Beč, gdje je po prvi puta izvršena njena stručna analiza – napisao u osvrtu na izložbu dr. Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja u BiH.

U razdoblju od XIII do XV vijeka, hagada je bila jedna od najčešće izrađivanih iluminiranih knjiga za Židove srednjovjekovnoga svijeta. Sadržajno relativno skromna, hagada je bila posebna prigodna za iluminaciju.

Izložba će ostati otvorena sedam dana.

Posted by on 2019-06-08. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login