U Mostaru promovirana knjiga o staroj uskotračnoj pruzi

Nakon Ravnog, promocija knjige Stanislava Vukorepa “Pruge koje su život značile” održana je u Mostaru.

Pruge koje su život značile

Pruge koje su život značile

Uz autora, o knjizi su govorili profesori Ivan Lovrić i Milenko Obad.

Tom je prigodom istaknuto kako je to knjiga o jednom prošlom vremenu u kojem je živio narod južne Hercegovine, ali i izvan tih okvira.

– Ustvari, riječ je o knjizi koja obuhvaća vrijeme i područje uskotračne pruge od Čapljine do Dubrovnika, pa do Zelenike i Podgorice u Crnoj Gori, a koju je izgradila Austrougarska monarhija. Govori o tome što je danas ostalo od te željeznice s kojom smo ušli u Europu 1901., a izašli iz nje 1976. godine kada je ukinuta – kazao je Vukorep, koji je materijal o knjizi skupljao godinama.

Na predstavljanju je istaknuto kako je iza te pruge ostala velika spomenička baština, a prije svega od željeznice koja služila u pet prošlih država.

Vukorepu je ovo sedma objavljena knjiga, a već je u pisanju i nova, osma. Riječe je o knjizi “Svadbeni običaji Hercegovine”.

Na promociji knjige prikazan je film o vlakovima koji su prometovali uskotračnom prugom, od Mostara preko Čapljine do Trebinja i Nikšića, odnosno Dubrovnika i Herceg Novog.

Posted by on 2015-12-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login