U Mostaru uskoro kontejneri za e-otpad

Mostar

Mostar

Društvo ZEOS eko-sistem d.o.o., prvi operater za upravljanje otpadnom električnom i elektronskom opremom u BiH, u Mostaru pokreće projekt “Recikliran uređaj je spašen resurs”.

Tim povodom u četvrtak je organiziran sastanak predstavnika ZEOS-a s predstavnicima mostarskih komunalnih poduzeća, lokalnih medija i koordinatorima škola, kako bi se uspostavila saradnja i uredila oblast pravilnoga odlaganja i zbrinjavanja električnoga i elektronskoga otpada u Mostaru.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u prosjeku je svaki stanovnik planeta Zemlje prošle godine generirao 6,1 kilogram električnog i elektronskog otpada (e-otpada), a količina e-otpada u Europi raste čak tri puta brže od ostalih kategorija otpada.

U e-otpad spadaju zamrzivači, mali kućanski aparati, IT oprema, mobiteli, televizori, igračke, električni alat i slično.

Po riječima pomoćnice direktora ZEOS eko-sistema Elme Babić-Džihanić, projekt “Recikliran uređaj je spašen resurs” odobrilo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa HNK-a, a odnosit će se prvenstveno na rad sa školama i podizanje ekološke svijesti kod djece osnovnih škola.

– Djeca će se kroz ovaj projekt upoznati s reciklažom električnoga i elektronskoga otpada i opasnostima od njega, mogućnostima odvajanja i postavljanjem infrastrukture za prikupljanje tog otpada u Mostaru – rekla je Babić-Džihanić.

Najavila je kako bi se prvi specijalni kontejneri za odvojeno prikupljanje elektronskog i električnog otpada trebali postaviti u Mostaru do kraja godine.

Podsjetila je da su takvi kontejneri postavljeni krajem 2017. godine u Sarajevu.

– Edukativni projekti podizanja svijesti i pravilnog odlaganja e-otpad pokrenuti su na nivou osnovnih škola u općinama Konjic, Jablanica i Mostar. Očekujemo da se jave i druge škole u HNK-u i da nam se pridruže – kazala je Babić-Džihanić.

Projekt se realizira u suradnji s općinama i javnim komunalnim preduzećima, kako bi se proces propisnog odlaganja i zbrinjavanja e-otpada nastavio i nakon službenog završetka projekta.

Pomoćnica direktora ZEOS Eko-sistem dodala je kako će povodom prvog Međunarodnog dana e-otpada, 13. oktobra, to preduzeće na području BiH realizirati niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti, a građani će se upoznati zašto je bitno pravilno odlagati svoj e-otpad, koje su koristi reciklaže te koje su opasnosti koje e-otpad nosi.

Posted by on 2018-10-12. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login