U nedjelju novo mirno okupljanje građana ispred deponije Uborak

Aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” pozivaju na novo mirno okupljanje građana ispred deponije Uborak, koje će se održati u nedjelju, 29. decembra, sa početkom u 13 sati.

Uborak
Uborak

“Poštovani sugrađani, susjedi, komšije, prijatelji, dragi građani Grada Mostara, pozivamo vas sve na, do sada možda i najvažnije, okupljanje građana kod deponije na lokalitetu Uborak.

Iskreno vjerujemo kako ste se već svi do sada uvjerili da je naš jedini cilj – vladavina prava i zakona, pravo na normalan i dostojanstven život, bez bilo kakvih skrivenih namjera.

Više mjeseci javnost smo upoznavali s jasnim dokazima, baziranim isključivo na činjenicama i argumentima.

Još prije par mjeseci ministrica okoliša i turizma FBiH obećala je zatvoriti deponiju ukoliko se dokaže da je na nju odlagan animalni, bolnički i medicinski otpad – sve smo to dokazali foto i video-materijalima, kao i dokumentima.
U međuvremenu Federalno ministarstvo odbacilo je Zahtjev za izdavanjem okolinske dozvole, čime de facto deponija više nema dozvole za rad.

Ministrica je potom javno na televiziji izjavila kako će, ukoliko građani i predstavnici lokalnih vlasti ne postignu dogovor u roku 10 dana, zapečatiti deponiju – rok od 10 dana je istekao, ne da nema dogovora, nego nema ni konkretnog poziva na sastanak kako bismo zajedno radili na rješavanju problema.

I na kraju, svi vi koji mislite da vas se ne tiče, jer ne živite u neposrednoj blizini, zapitajte se šta vam se nalazi u hrani koju kupujete, kako se i kojom vodom ona uzgaja (pogotovo povrće), sjetite se da u Neretvu utiče potok Sušica gdje se nedavno desio pomor ribe, zapitajte se kakvu vodu pijemo, zapitajte se zašto je baš u HNK, a pogotovo u Mostaru sve veći broj oboljelih od malignih bolesti?

Uprkos velikim pritiscima velikog dijela građana, nikakve aktivnosti nećemo podzuzimati dok ne prođu božićni i novogodišnji praznici, jer kao odgovorni građani ovoga Grada, ne želimo bilo kakav nered u tom periodu, međutim, ukoliko se odmah nakon praznika problemi napokon ne počnu rješavati, građani će razmotriti sve opcije i naravno djelovati isključivo po zakonu i na bazi činjeničnog stanja.

Stoga, u nedjelju, 29. 12. u 13:00 sati povedite brata/sestru, roditelje, prijatelje, susjede, komšije, potrebno nam je najmasovnije okupljanje do sada, kako bismo pokazali svima da smo jači i ujedinjeniji nego ikada, pogotovo nakon deblokade deponije upotrebom policijskih snaga”, navode iz Inicijative “Jer nas se tiče”.

Posted by on 2019-12-28. Filed under Ekologija, Magazin, Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login