U New Yorku otvorena izložba posvećena zvuku

New York

New York

U Muzeju Rubin u New Yorku otvorena je izložba posvećena zvuku “The World Is Sound” koja istražuje različite dimenzije zvuka i slušanja i njenih brojnih funkcija u tibetanskom budizmu. Pored uređaja za zvuk i taktilnih akustičkih panela, postavka sadrži i antikvitete, poput instrumenta iz 18. vijeka napravljenog od ljudske kosti i korišćenog na tibetanskim sahranama.

Muzejski prostor je upotrebljen kao instrument transformacije, a sama izložba organizovana ciklično – od rođenja do smrti i ponovnog rađanja. Centralni dio izložbe je predstavljanje “Om”, sanskritske mantre i iskonskog zvuka.

Muzej je u pripremanje izložbe uključio i posjetioce koje je snimao dok izgovaraju “Om”. Tokom više mjeseci prikupljeno je 10.000 fajlova koji su zahvaljujući posebnom softveru postali “kolektivni om”.

Taj zajednični snimak dio je instalacije u muzejskoj sali za meditaciju, gdje se pretvara u jednosatno iskustvo 3D zvuka.

Autori izložbe, kojih ima oko 20, predstavili su i svoju interpretaciju zvuka Velikog praska, a posjetioci imaju priliku da slušaju čitanje odlomaka Tibetanske knjige mrtvih. Muzej Rubin je 13 godina posvećen tematici Indije i Himalaja. Izložba o zvuku biće otvorena do 8. januara 2018.

Posted by on 2017-06-20. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login