U pandemiji bolja kvaliteta zraka, ali raste upotreba jednokratne plastike

Pandemija koronavirusa privremeno je poboljšala kvalitetu zraka i snizila emisije stakleničkih plinova, ali je povećala uporabu jednokratne plastike, upozorila je Europska agencija za okoliš (EEA).

plastika, more
plastika, more

Emisije plinova s učinkom staklenika pale su znatno u 2020. godini u Europskoj uniji zbog mjera zatvaranja koje su smanjile privredne aktivnosti.

Tačni podaci o tome koliko su stvarno smanjene bit će poznati iduće godine, objavila je Europska agencija za okoliš (EEA) u četvrtak.

Ograničenja u međunarodnom prometu koje su države donosile tokom pandemije smanjile su putovanja, kako poslovna tako turistička što je rezultiralo smanjenom aktivnošću u prijevoznom sektoru, a upravo je on veliki izvor emisija plinova s učinkom staklenika.

Cestovni promet u Europi pao je, prema procjenama, za 57 posto ove godine u usporedbi s 2019., navodi Međunarodna unija za cestovni promet (IRU).

Avio promet strmoglavio se, navodi Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva (IATA).

Razine buke i onečišćenja pale su jer cestama prometuje manje vozila djelomice zbog zatvaranja gospodarstva u proljeće 2020.

Međutim, nakon što su bile ukinute mjere zatvaranja, razine onečišćenja vratile su se na prethodne razine, navodi EEA sa sjedištem u Kopenhagenu.

Naličje pandemije je nagli rast uporabe plastike koja se koristi u izradi proizvoda za zaštitu od zaraze, kao što su higijenske maske, rukavice i zaštitni ogrtači.

Drugi razlog povećane upotrebe plastike je taj što su se brojni restorani u Europi zbog pandemije preusmjerili na pripremu hrane isključivo za dostavu pri čemu pakiraju obroke u jednokratno plastično posuđe i službe plastični pribor za jelo, navodi EEA.

Posted by on 2020-11-09. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login