U Parlamentu Vijeća Evrope biti prezentirana savremena umjetnost u BiH

ARK Konjic

ARK Konjic

Savremena umjetnost u Bosni i Hercegovini i najznačajniji regionalni kulturni Projekt Bijenale savremene umjetnosti D-0 ARK Underground bit će predstavljeni u srijedu u Parlamentu Vijeća Evrope.

Kao predsjedavajuća zemlja Vijeća Evrope, BiH u Strazburu predstavlja raznoliki spektar svojih kulturnih vrijednosti i kulturnih dostignuća.

Projekat D-0 ARK Underground u posljednje četiri godine prepoznat je kao promotor regionalnih kulturnih vrijednosti, te je proglašen Kulturnim događajem Evrope za 2011. godinu od Vijeća Evrope. U 2013. i 2015. godini Projekt je organizovan pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Od 2014. godine Projekat Bijenale D-0 ARK Underground punopravni je član Svjetske asocijacije bijenala-International Biennial Association.

Podrškom Projektu ostvaruju se nove snažne veze ne samo na polju savremene umjetnosti. Projekt promovira otvoreno razmišljanje o ratu i poslijeratnom periodu, principe autonomnosti i jednakosti i otvara pretpostavke za promociju regionalne savremene umjetnosti u kontekstu evropskih vrijednosti.

BiH će profitirati na mogućnosti da radi na projektu ovoga nivoa povezujući kulturu, kulturno-historijsko naslijeđe, edukaciju i kulturni turizam u jednu cjelinu.

Inostrani elektronski i TV mediji, kao i brojne novine i časopisi opširno su pisali o tom projektu. U svjetskim medijima objavljeno je više od 1.500 napisa i emitirano je 1.200 minuta priloga.

Na prezentaciji u Strazburu bit će predstavljeni radovi 40 umjetnika, među kojima su i radovi Edina Numankadića, Brace Dimitrijevića, Danice Dakić i Almina Zrne.

Prezentacije tog značajnog projekta do sada su održane u UNESCO Palazzo Zorzi u Veneciji, Villa Romana u Firenci, pred otvaranje Istanbul bijenala u SALT Beyoğlu, u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, na Akademiji likovne umjetnosti u Trebinju, te u Ministrstvu za kulturu Republike Albanije u Tirani.

Prezentaciju će otvoriti predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Posted by on 2015-09-29. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login