U pećini Orlovača pronađena lobanja medvjeda stara najmanje 16.000 godina

pećini OrlovačaGrupa istraživača pronašla je na udaljenosti od oko 100 metara od ulaza u pećinu Orlovača nedaleko od Pala lobanju pećinskog medvjeda (Ursus spelaeus) koja je veličinom jednaka najvećoj do sada pronađenoj, a starost lobanje procijenjena je na najmanje 16.000 godina.

U ovoj grupi istraživača bili su stručni saradnik za kulturno-historijska i prirodna dobra općine Pale Mladen Samardžić, viša asistentica na Odsjeku za geografiju Filozofskog fakulteta u Palama Jelena Golijanin i profesor geografije u OŠ “Mokro” Neven Rudić.

Lobanja koja su pronašli veća je za 10 cm, od one koja se nalazi u muzejskoj postavci pećine, a značaj pronalaska je veliki kako za pećinu tako i za one koji dođu da je pogledaju, piše portal palelive.com.

Osim lobanje pronađeno je i više lokaliteta s kostima za koje je potrebno sprovesti detaljnija istraživanja i koji mogu ponuditi nova otkrića. Inače, istraživanja u pećini se sprovode više puta godišnje, u zavisnosti od vremenskih prilika.

– Kiša i poplave koje se dešavaju u pećini potencijalno mogu da otkriju kanale koji vode do skrivenih prostorija. U ovoj godini su vršena tri istraživanja i to u drugom dijelu pećine u kojem se ne odlazi toliko često – kazao je Samardžić.

Pećinski medvjedi su izumrli prije 16.000 godina, a da bi se utvrdila tačna starost kostiju, potrebno je uraditi ispitivanje uz pomoć metode c14 koja je veoma skupa.

– Lobanja i ostale kosti koje su pronađene će biti očišćene i zaštićene. Lobanju će posjetioci moći da pogledaju kada se završi prepariranje. Ovo otkriće je veoma značajno kako za ekipu koja je učestvovala tako i za samu pećinu i turističku ponudu – dodao je Samardžić.

Njegov stav je da pećini i pronalascima treba posvetiti više pažnje te je najavio da će ova grupa istraživača nastaviti s radom te je pozvao i sve koji mogu pomoći da im se pridruže jer su saznanja do kojih dovode pronalasci u Orlovači od velikog značaja za čovjeka.

Pećina Orlovača koja se nalazi 10 km od Pala u selu Sumbulovac, osim što bilježi rast turističkih posjeta i predstavlja prirodnu rijetkost i atrakciju i dalje iznenađuje istraživače i speleologe.

Ona je stanište najugroženije grupe sisara u Evropi – slijepog miša (Microc hipoptrea), koji pripada endemskoj entemofauni.

Pored kostiju medvjeda u pećinu su u prethodnim istraživanjima nađeni i vrlo zanimljivi arheološki detalji, kao što su fragmenti keramike iz mezolita, zatim amoniti – stanovnici mezozojskog mora, i sjekira stara između 2.500 i 3.500 godina.

Uređenje pećine počelo je u junu 2002. kada se krenulo s ozbiljnim speleološkim, paleontološkim, arheološkim i drugim značajnim istraživanjima.

Posted by on 2015-08-23. Filed under Pale, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login