U petak novi masovni protesti u Egiptu

Egipat, protestiPokret Nacionalna alijansa za podršku legitimitetu saopćio je da će u petak, 30. augusta, u nekoliko gradova Egipta organizovati proteste pod nazivom “Povratak revolucije”, javlja dopisnik agencije Anadolija (AA).

“Egipatski narod neće odustati od svojih legitimnih zahtjeva da svrgnuti predsjednik Muhammed Mursi bude vraćen na vlast, da budu strogo kažnjeni svi koji su činili nasilje protiv demonstranata te da se građanima omoguće sva demokratska prava i slobode”, navedeno je u saopćenju ovog pokreta.

Jedan od lidera pokreta Mahmud Taha kazao za agenciju Anadolija kako očekuje da će na predstojećim protestima učestvovati građani iz raznih dijelova zemlje, ali i građani različitih ideoloških pogleda.

“Za nas više nije bitno samo da se predsjednik Mursi vrati na vlast. Vrlo je značajno da se ostvare ciljevi revolucije započete 25. januara 2011. godine kada je sa vlasti otjeran diktator Husni Mubarak”, rekao je Taha.

Također, čelnik partije “Wasat” Hatim Azzam tvrdi da će na protestima 30. augusta učestvovati, ne samo pristalice svrgnutog predsjednika Mursija nego i svi oni koji su 25. januara bili na ulicama Egipta i doprinijeli svrgavanju Mubaraka.

Isto tako, jedan od lidera selefijskog pokreta “Ahrar” Ismail Ebu Hazim potvrdio je da će i selefije učestvovati u protestima 30. augusta.

S druge strane, glasnogovornik pokreta “6. April” Mustafa el-Haceri kazao je da članovi ovog pokreta neće učestvovati na protestima u petak, dodajući da Muslimansko bratstvo želi da egipatskom društvu nametne svoje vjerske vrijednosti.

Posted by on 2013-08-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login