U petak odluka o okončanju NATO misije u Libiji

NATO, LibijaNATO je odgodio za petak donošenje odluke o okončanju misije u Libiji, jer se i dalje konsultuje s Ujedinjenim nacijama (UN) i prijelaznim vlastima u Tripoliju, koje su zatražile od Alijanse da misiju produži do kraja godine.

– NATO je u srijedu trebalo i zvanično da odobri preliminarne planove za okončanje vazdušne kampanje 31. oktobra, ali je ta odluka odgođena za petak, izjavila je glasnogovornica NATO saveza Carmen Romero, javio je AP.

Šef prijelazne libijske vlade Mustafa Abdel Džalil pozvao je NATO da misiju, koja traje već sedam mjeseci, produži bar do kraja godine.

– Nadamo se da će NATO nastaviti kampanju bar do kraja godine radi nas i susjednih zemalja, kazao je Džalil u Dohi, na međunarodnoj konferenciji posvećenoj budućnosti Libije, kojoj prisustvuju predstavnici zalivskih zemalja, zapadnih sila i NATO-a.

Alijansa je prošle nedjelje, nakon ubistva Moamer Gadafi i pada njegovog posljednjeg uporišta Sirta, najavila preliminarne planove o okončanju kampanje u Libiji do kraja ovog mjeseca.

Nakon ove najave, libijsko Nacionalno prijelazno vijeće je pozvao NATO da ostane još mjesec u Libiji. O novom zahtjevu da se misija produži do kraja godine, Alijansa još nije zvanično obavještena.

Pozivajući se na diplomatske izvore, France Presse navodi da je jedan od razloga za odlaganje odluke NATO-a o okončanju misije u Libiji to što Rusija želi da se najprije obave dodatne konsultacije u Vijeću sigurnosti UN-a. Pojedini diplomati tvrde da Rusija želi da se usvoji rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojom bi se okončala kampanja u Libiji, odobrena u ovom tijelu svjetske organizacije u martu.

Posted by on 2011-10-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login