U petak počinju Međunarodni tamburaški susreti ‘Zenica 2017’

Zenica

Zenica

Gradsko umjetničko društvo “Filigran” će u petak, u okviru 22. međunarodne kulturne manifestacije “Zeničko proljeće 2017.”, u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta organizirati Prve međunarodne tamburaške susrete “Zenica 2017”.

Prema riječima predsjednika GUD “Filigran” Meliha Karana, u programu će nastupiti “Bjelopoljski tamburaši” iz crnogorskog grada Bijelo polje, zatim tamburaški sastav “Stare tambure” iz Žepča, “Mladi vareški tamburaši” iz Vareša, zenički tamburaški orkestar “Zlatne žice” i tamburaški orkestar KUD Željezara Zenica, a specijalni gost ovog programa je pjevač Andrija Štefanić.

Za subotu je planirano da se održi okrugli stol op temi “Tamburica, saz i šargija – naša baština” na kojem će izlaganja imati Kenan Hubanić iz Crne Gore, profesor Ljubinko Jović i Salih Čajdrić, a moderator će biti domaćin susreta Melih Karan.

Kao dopunski dio programa, u subotu uveče u Domu penzionera, predviđeno je večernje druženje pod nazivom “Poleti pjesmo put Sandžaka”, na kojem će nastupiti ansambl “Bjelopoljski tamburaši” i narodni ansambl GUD “Filigran” Zenica uz nekoliko gostiju.

Organizatori Prvih međunarodnih tamburaških susreta najavljuju da će naredne godine tokom ljetnog perioda pripremiti i višednevni festival tamburaških grupa, ansambala i orkestara.

Posted by on 2017-04-06. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login