U Pionirsku dolinu uskoro stiže nova lavica

lavicaZahvaljujući Općini Centar Sarajevo i načelniku Dževadu Bećireviću, odnosno doniranim sredstvima koja će od sutra biti operativna, jedini bosanskohercegovački zoo vrt, odnosno Rekreaciono zabavni centar “Pionirska dolina” u prvim mjesecima naredne godine ponovo bi trebao imati lavicu – potvrdila je stručna saradnica za informiranje KJKP “Park” Aldijana Hamza.

Objasnila je da su tokom ljeta imali ponude više evropskih zoo vrtova za donaciju lavice, ali im nedostatak novčanih sredstava nije omogućavao da ponude i prihvate, tako da je trenutna ponuda svedena na minimum.

”Većina ranijih ponuda je realizirana tako što su pojedine lavice koje su nuđene nama već donirane drugim zoo vrtovima koji su imali finansijske uslove za njihov transport” – dodala je.

Zahvaljujući sada osiguranim finansijskim sredstvima za transport lavice, očekuje se da bi već iduće sedmice predstavnici RZC “Pionirska dolina” mogli krenuti u posjetu zoo vrtovima čije ponuda o donaciji životinje su još uvijek otvorene.

Hamza navodi da su sredstva u iznosu od 13.000 KM koja je osigurala Općina Centar potrebna isključivo za transport lavice što podrazumijeva osiguranje kompletnog veterinarsko-medicinskog pregleda životinje, izdavanje potvrda, odnosno medicinske dokumentacije, te obezbijeđivanje specijalnog boksa za transport životinje, troškove transportnog vozila za prevoz životinje u boksu, izlaznu, transportnu i ulaznu dozvolu, odnosno kompletne špediterske usluge.

”Lavica neće biti kupljena, već donirana, a dobijena sredstva Općine Centar su dovoljna i bit će utrošena isključivo za finansiranje transportne pocedure što je vrlo kompleksan i složen proces. Ukoliko procedura nabavke lavice bude pokrenuta naredne sedmice i sve protekne po planu već u februaru naredne godine nova lavica bi mogla biti u našem zoo vrtu” – kazala je Hamza.

Posted by on 2013-12-05. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login