U poljoprivredi velike štete zbog suše

sušaDugotrajna suša ostavlja posljedice na prinos poljoprivrednih kultura u Republici Srpskoj.

‘U ovoj fazi nije moguće izaći s konkretnijim podacima o obimu šteta, jer sušni period još traje, ali je izvjesno da su štete velike u odnosu na očekivanu proizvodnju’,potvrdio je službenik za odnose s javnošću u Ministarstvu poljoprivrede RS-a Bojan Kecman.

Štete na kukuruzu, kao najzastupljenijoj kulturi, izrazito su velike, naročito na skeletnim zemljištima, na kojima je jedino moguće silirati stabljiku i proizvesti silažu koja neće imati potreban kvalitet.

Značajno smanjenje prinosa očekuje se i kod soje, duvana, krmnog bilja i naročito povrća.

Na voćarskim kulturama suša ostavlja posljedice na kvalitet i veličinu plodova, kao i zametnute pupoljke za narednu vegetaciju. Ovo se posebno odnosi na jabučaste voćne vrste.

Sigurno je i da će zbog suše uslijediti pad stočarske proizvodnje, što će, po svemu sudeći, utjecati na povećanje cijena stočne hrane i animalnih proizvoda, kao i pada kvaliteta proizvedenih hranjiva stočne hrane i pojave nedozvoljenih količina aflatoksina u stočnoj hrani.

Efekti suše bit će manji kod proizvođača koji navodnjavaju usjeve.

Kod životinja na paši, može se očekivati povećan broj trovanja jedinki, pogotovo na područjima gdje nema stabilnih izvora vode.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a, u saradnji s ostalim naučnim institucijama, prati stanje u agrarnom sektoru i, kako navode, preduzima aktivnosti, posebno one koje se odnose na utvrđivanje negativnih efekata, koji utiču na formiranje društvenog proizvoda u poljoprivredi.

Preduzete su i mjere koje se odnose na saniranja stanja nedostatka stočne hrane, praćenje negativnih efekata proizvodnje stočne hrane na animalne proizvode, a izvršena je i realizacija sredstava podsticaja koja se odnose na proizvodnju i kontrolu uvoza komponenti za stočnu hranu i uvoza stočne hrane uz donošenje akata kojima će se, dodatno, urediti sistem kontrole i drugo.

Posted by on 2013-08-08. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login