U ponedjeljak počinje operacija uspravljanja kruzera Costa Concordia

Costa Concordia

Costa Concordia

U ponedjeljak ujutro počinje operacija uspravljanja olupine kruzera Costa Concordije iz mora na jugu Italije, što je dosad nezabilježena operacija koja će stajati više od 600 miliona dolara.

Akcija će početi u šest sati ujutro dopuste li to vremenske prilike, rekao je Franco Gabrielli, zapovjednik civilne zaštite koja nadzire operaciju.

Olupina teška 114.500 tona i duga poput tri nogometna igrališta leži nagnuta u moru oko otočića Giglia otkako se u januaru 2012. nasukala na stijene i djelomično potonula u trenutku dok je na brodu bilo 4.229 putnika.

U nesreći koja se dogodila pod okriljem noći poginule su 32 osobe.

‘Mislim da se radi o najskupljem izvlačenju brodske olupine u historiji’, kaže Rahul Khanna, nekadašnji kapetan tankera i teretnih brodova, a danas savjetnik osiguravajuće kompanije Allianz.

Uz pomoć cementnih vreća i za tu prigodu posebno izrađene metalne platforme, radnici su ranije uspjeli stabilizirati zahrđali brod koji je svakoga trenutka mogao s podvodne stijene skliznuti u dublje vode.

Plan je uspraviti olupinu pomoću čeličnih užadi i hidrauličnih dizalica, što je vrlo složena i osjetljiva operacija imajući na umu da je trup broda teško oštećen 20 mjeseci nakon havarije.

Zadnje zeleno svjetlo za operaciju dat će se u nedjelju popodne i ovisi o vremenskoj prognozi. ‘Vrijeme je najgori neprijatelj’, kaže Južnoafrikanac Nick Solane, koji već tri desetljeća diljem svijeta predvodi operacije podizanja i spašavanja brodova. Ako se sve bude odvijalo prema planu i vrijeme ostane povoljno, brod će se uz pomoć jakih sajli najprije zarotirati, a potom će ga se povlačenjem ispod i iznad olupine lagano staviti u uspravan položaj. ‘Ništa nismo prepustili slučaju’, dodaje Gabrielli.

Tako uspravljena Costa Concordia će se zatim stabilizirati prije nego što se otegli u rezalište i pretvori u staro željezo.

Očekuje se da će akcija trajati između deset i 12 sati tokom kojih će biti zabranjen sav pomorski saobraćaj u tome području, prenosi agencija Hina.

Vlasti su objavile da će operacija stajati 600 miliona eura, a možda i više više, dok osiguravajuće kompanije procjenjuju da bi se cijena na kraju mogla popeti na milijardu eura, čime bi akcija premašila vrijednost samoga broda.

Posted by on 2013-09-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login