U poplavama stradalo oko 50 do 60 hiljada stambenih jedinica

poplave, BiHDelegacija Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, predvođena zamjenikom ministra sigurnosti BiH Mladenom Ćavarom, posjetila je danas poplavljena područja u rejonu Posavine, Semberije i Brčko Distrikta gdje je razgovarala s međunarodnim timovima koji rade na sanaciji terena i prečišćavanju vode.

Kako je u izjavi za Agenciju FENA kazao Ćavar timovi iz Austrije, Njemačke i Turske rade na sanaciji ovog terena, a austrijski timovi rade i na osiguravanju pitke vode za stanovništvo, dok tim iz Švedske radi na sanaciji terena i prečišćavanju vode u predjelu Doboja.

Ćavar je kazao da su se predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH uvjerili u ispravnost ove vode koja se tri do pet puta dnevno kontrolira u laboratoriji.

Ćavar naglašava da se situacija stabilizira u ovom području, ali napominje da su štete nesagledive.

Potvrdio je da će krajem ove ili početkom naredne sedmice na terenu biti raspoređeno oko 1.600 vojnika EUFOR-a i Oružanih snaga BiH koji će dati svoj doprinos u raščišćavanju terena posebno kada je u pitanju kruti otpad jer prema podacima ovog ministarstva, koji nisu konačni, po velikom gradu ima oko 300 tona krutog otpada.

“Nakon što smo prošli urgentnu fazu spašavanja života i deratizacije ključni zadatak je otpad koji se u narednom periodu treba riješiti” – napominje Ćavar.

U sjevernom dijelu BiH još uvijek ima poplavljenih područja, voda se ne povlači tako brzo i procjene ekipa na terenu su da će se u narednih od pet do 10 dana u potpunosti voda povući, a zbog toga su angažirani timovi koji ispumpavaju vodu.

“Situacija je, prema mom uvjerenju, trenutno najteža u Bosanskom Šamcu. To je grad koji je potpuno razrušen tamo su tone i tone otpada po ulicama i čine se nadljudski napori da se to očisti” – kazao je  Ćavar.

Kada su u pitanju potrebe stanovništva, Ćavar ističe da u Ministarstvo sigurnosti BiH dolaze kontinuirano zahtjevi s terena koji se tiču potreba stanovništva te ovo ministarstvo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH kroz sistem međunarodne pomoći traži te vrste pomoći.

“Prema našim podacima, koji nisu konačni, oko 40 do 50 hiljada ljudi trenutno je van svojih domova i potrebno je da im se osigura hrana i voda, ali pored toga i medicinskog zbrinjavanja u narednom periodu morat će se pristupiti sanaciji poplavljenih područja i sanaciji oštećenih stambenih jedinica” – pojašnjava Ćavar.

Iznio je i podatak da je oko 50 do 60 hiljada stambenih jedinica stradalo u nezapamćenim poplavama koje su zadesile BiH, a koje su potom uzrokovale veliki broj klizišta.

“Situacija je zaista teška, poplave su bile razorne, a šteta je ogromna, ali krizni period je iza nas i sada je situacija pod kontrolom. Nadležne službe su na terenu te se i u Posavini i Semberiji stvari vraćaju u normalnu” – kazao je.

Na kraju je podsjetio da su u toku pripreme za donatorsku konferenciju kako bi se osigurala sredstva za obnovu i rekonstrukciju kako individualnih, stambenih i porodičnih objekata tako i infrastrukture koja je uništena.

Posted by on 2014-06-04. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login