U prošloj godini deminirano gotovo tri miliona kvadratnih metara sumnjive površine

deminiranje, BiHDeminerski tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u protekloj je godini demirao gotovo tri miliona kvadratnih metara sumnjive površine. Iako su za prošlu godinu najavili da će očistiti četiri miliona, kažu da su zadovoljni postignutim te da su motivirani da rade više i bolje.

Radili su u 30 bh. općina, na 60 projekata, od čega su završili 40. Kroz sve aktivnosti pronašli su 788 neeksplodiranih mina i ubojnih sredstava.

Generalmajor Mirko Tepšić novinarima je nakon godišnje analize protivminskih akcija Oružanih snaga BiH kazao da su rezultati na zavidnom nivou te da potvrđuju spremnost tima.

Naglasio je da nije zabilježena niti jedna nesreća na terenu te da su na to najviše ponosni.

Dodao je da su sarađivali s mnogim organizacijama i institucijama. Izdvojio je BHMAC, Norvešku narodnu pomoć, UNDP, EUFOR te ambasade mnogih zemalja u BiH. Svi oni su, kaže, pomogli resursima i obukom.

– Oružane snage BiH mnogo ulažu u obuku svog kadra. Ove godine smo u potpunosti stavili u funkciju Centar za deminiranje gdje ćemo vršiti obuku za potrebe Oružanih snaga, svih pripadnika koji učestvuju u procesu deminiranja, s ambicijom da to proširimo i na druge agencije i organizacije u BiH, ali i izađemo van granica države – rekao je Tepšić.

Brigadni general Mirsad Ahmić je istakao da i ove godine planiraju ispuniti veći dio plana. Kazao je da će sva pozitivna iskustva iz ranijih godina iskoristiti s ciljem ostvarivanja što je moguće boljih rezultata.

Direktor Norveške narodne pomoći u BiH Darin Lisica podsjetio je na saradnju od 2010. godine. Istakao je da se radilo o nabavci opreme i pasa za otkrivanje mina.

Pohvalio je dobre rezultate te kazao da je motiv za nastavak saradnje.

Uime zajedničke Komisije za odbranu i sigurnost oba doma Parlamentarne skupštine  BiH Mario Karamatić također je pohvalio rezultate te naglasio da je deminerski tim jedna od svijetlih tačaka.

– U skorijem periodu planiramo organizirati sjednicu koja će biti posvećena procesu javnih nabavki jer je neprihvatljivo da ovi ljudi dođu u poziciju da nemaju opremene i uslova da rade – naveo je Karamatić.

Komandant EUFOR-a u BiH, generalmajor Johann Luif također je zadovoljan postignutim, a kazao je da će EUFOR nastaviti pružati podršku Oružanim snagama BiH putem programa osposobljavanja.

Posted by on 2016-02-18. Filed under Banja Luka, Drvar, Mostar, Sarajevo, Tuzla, Vijesti iz BH gradova, Zenica. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login