U prošloj godini uloženo 49 miliona eura u BiH

ulaganja, euroStrani investitori uložili su prošle godine u BiH 49 miliona eura, odnosno 1,9 posto od ukupno 2,5 milijardi eura koliko je uloženo u pet zemanja regiona, podaci su Centra za politiku i upravljanje.

Prema podacima CPU, u prošloj godini najviše je uloženo u Srbiju – milijardu eura, u Albaniju 827 miliona eura, zatim u Hrvatsku i Makedoniju u koje je zajedno investirano 665 miliona eura, navodi Press.

Član Upravnog odbora CPU Lejla Draganić rekla je da su razlog za nizak nivo stranih investicija u BiH politički rizici i nepovoljni uslovi poslovanja, što se odnosi na administrativne i poreske procedure, neefikasno sudstvo i slično.

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH Jelica Grujić rekla je da trenutna politička situacija ne šalje pozitivnu sliku stranim ulagačima, jer se polazi od pretpostavke da je politička stabilnost osnovni preduslov za ekonomski razvoj.

Posted by on 2011-11-14. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login