U Puli otvorena izložba „Ahmići: 48 sati pepela i krvi“

U prostoru SENSE centra za tranzicijsku pravdu na Danteovom trgu u Puli je predstavljen interaktivni narativ i otvorena izložba koja se bavi pokoljem civila u selu Ahmići i Lašvanskoj dolini u Bosni i Hercegovini 16. aprila 1993. od strane HVO-a. Naziv je „Ahmići: 48 sati pepela i krvi“, a sudac Carmel Agius, predsjednik Rezidualnog mehanizma za međunarodne sudove, koji je nasljednik haškog tribunala za ratne zločine, ističe da će kroz ovu izložbu žrtve biti upamćene, a njihove priče sačuvane.

Ahmići: 48 sati pepela i krvi
Ahmići: 48 sati pepela i krvi

“Vi koji ste došli pokazali ste da ste na strani istine i pravde”, poručio je okupljenima Alem Ahmić u ime žrtava masakra, a video porukom obratio se i Adnan Zec, također iz Ahmića, koji je detaljno opisao kako je uspio preživjeti masakr.

“Ljudi koji su ubijeni bili su krivi zato što su bili Bošnjaci, odgovornih je mnogo, a samo su neki krivci kažnjeni, a jedan od najodgovornijih je međunarodna zajednica”, rekao je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić koji je bio i predsjednik prve Vlade u demokratskoj Hrvatskoj te kasnije predstavnik Hrvatske u predsjedništvu SFR Jugoslavije koja je tada brojala zadnje dane.

On se prisjetio kako je počela pobuna srpskih separatista u Hrvatskoj, kako su se dogovarali bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i srpski predsjednik Slobodan Milošević te kako je podijeljena Bosna.

“Poslije Vance-Owenovog plana počinje etničko čišćenje kakvo se ne može zamisliti u Europi. Nitko od nas nije vjerovao da će se ovakvi zločini događati, takvih brutalnosti ima malo na svijetu”, kaže Mesić kojeg jako ljuti što Dario Kordić koji je za zločin u Ahmićima osuđen na 25 godina zatvora, te je pušten nakon što je odslužio dvije trećine kazne, danas obilazi katoličke crkve i drži govore dok mu biskup Košić ljubi ruke „kao da se radi o nekom svecu“. Prisutne je u ime Grada Pule pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić, a u ime SENSE centra Mirko Klarin.

Posted by on 2019-04-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login