U Puli otvorena multimedijalna izložba “Srebrenica: Genocid u osam činova”

“Srebenica: Genocid u osam činova” naziv je multimedijalne izložbe koja je u utorak otvorena u pulskom SENSE – Centru za tranzicijsku pravdu, što je i početak velike regionalne kampanje “Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja”.

Srebrenica 25 - Zajedno protiv virusa poricanja, Mirko Klarin, Foto - Ajdin Kamber
Srebrenica 25 – Zajedno protiv virusa poricanja, Mirko Klarin, Foto – Ajdin Kamber

Otvorenjem izložbe počela je kampanja organizacija civilnog društva protiv negiranja ratnih zločina 90-ih koje je pokrenuo pulski SENSE -Centar za tranzicijsku pravdu u suradnji s Documentom – centrom za suočavanjem s prošlošću i još 15 organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova.

Kampanju i izložbu, otvorio je u videoporuci predsjednik Međunarodnoga rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS), nasljednik Međunarodnoga kaznenog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (Haaški sud, ICTY) sudac Carmel Agius i glavni tužitelj MRMKS-a Serg Brammertz, a na otvorenju je na on-line vezi govorila i Munira Subašić u ime Majki Srebrenice. Govorio je i predsjednik pulskoga SENSE – Centra za tranzicijsku pravdu Mirko Klarin.

Sudac Carmel Agius je istaknuo kako su oba suda “više puta u svojim presudama utvrdili da se srebrenički genocid dogodio te su tako pružili pravni epilog strahotama koje su neizbrisivo obilježile zajednice u regiji bivše Jugoslavije i udaljile ih jedne od drugih”. “Putem zaključaka iz presuda i utvrđivanjem individualne kaznene odgovornosti onih koji su u tim strahotama sudjelovali ostvaren je značajan element pravde. Osim toga, sada postoji i neporeciv povijesni zapis”, rekao je predsjednik MRMKS-a, ističući značenje i ulogu civilnog društva kao što su SENSE – Centar za tranzicijsku pravdu i njegovi partneri iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova.

„U pitanju su inicijative koje približavaju pravo istinskoj pravdi u svijesti članova vlastitih zajednica te one doprinose konstruktivnom dijalogu i boljem razumijevanju zajedničke historije prostora bivše Jugoslavije”, poručio je Agius.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz podsjetio je kako se ove godine obilježava 25 godina mnogih važnih događaja iz rata u bivšoj Jugoslaviji, uključujući masakr u Tuzli, genocid u Srebrenici, operaciju “Oluju” i potpisivanje Daytonskoga mirovnog sporazuma.

Istakao je kako će, nažalost, te godišnjice, kada se zajednice u bivšoj Jugoslaviji prisjećaju bola i patnje svih žrtava, biti obilježene i negiranjem zločina i glorifikacijom osuđenih ratnih zločinaca.

“Čak ni poslije 25 godina, mnogi politički lideri u bivšoj Jugoslaviji još nisu dosegli razinu uzajamnog razumijevanja da zajedno obilježe ove događaje, što rad organizacija civilnog društva na promoviranju pravde, edukacije, prihvaćanja prošlosti i pomirenju čini još značajnijim”, zaključio je Brammertz.

Kampanja “Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja”, koja će trajati od 7. do 11. jula, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica, provodit će se istodobno na internetu, to jest društvenim mrežama i portalima, i u pulskome SENSE – Centru za tranzicijsku pravdu, a svi materijali koji će biti prikazani dio su bogatoga SENSE arhiva koji sadržava oko 2000 izvještaja sa “srebreničkih suđenja” na Međunarodnome kaznenom sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviju te 550 videopriloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je taj sud istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Posted by on 2020-07-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login