U različitostima se ogleda bogatstvo i progresivnost jednog društva!

Povodom obilježavanja Prve bh povorke ponosa, iz Helsinškog odbora za ljudska prava ukazuju na to da je za demokratski razvoj Bosne i Hercegovine od izuzetnog značaja ostvariti preduslove da svaki građanin/ka ima punu slobodu mišljenja, govora i izražavanja svojih stavova i uvjerenja, u skladu sa Ustavom BiH.

LGBTQ
LGBTQ

Pitanje univerzalnog ljudskog prava na slobodu, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, jedno je od najznačajnijih pitanja za razvoj društva u BiH, kažu iz Helsinškog odbora i pozivaju građane da podrže svaku manifestaciju koja će unaprijediti stanje ljudskih prava i sloboda u BiH.

“Potreba da razumijemo različito i drugačije je izuzetno važna i predstavlja značajan preduslov civilizacijskog napretka. Pozivamo i predstavnike nadležnih institucija, da vođeni prije svega interesima građana i poštovanjem Ustava BiH, te međunarodno preuzetim obavezama, u novim zakonima insistiraju na poštovanju Evropske konvencije o ljudskim pravima i osnovnim slobodama i stvore zakonske preduslove za njeno konkretno ostvarivanje u praksi”, apelovali su iz ove organizacije.

I ombudsmeni Nives Jukić, prof.dr Ljubinko Mitrović i dr Jasminka Džumhur pozvali su na toleranciju i poštovanje prava pripadnika LGBT populacije na bezbjedno javno okupljanje.

“Institucije vlasti imaju proaktivnu obavezu da unaprijede prava pripadnika ove populacije i da ih zaštite od govora mržnje, uvreda, nasilja kao i bilo kojeg oblika diskriminacije”, kazali su ombudsmeni.

Ombudsmeni ukazuju da je potrebno kontinuirano sprovoditi mjere i aktivnosti posvećene podizanju svijesti javnosti o neophodnosti poštovanja prava LGBT osoba, te podsjećaju na obavezu organa vlasti da neprekidno rade na zaštiti prava manjinskih grupa.

U Specijalnom izvještaju o pravima LGBT osoba u Bosni i Hercegovini, ombudsmeni su analizirali trenutno stanje i stepen ostvarivanja prava LGBT osoba, te ukazali nadležnim tijelima koje mjere je potrebno poduzeti radi unapređenja položaja ove populacije.

Ombudsmeni i ovom prilikom poručuju da sva ljudska prava, uključujući slobodu govora i izražavanja, slobodu okupljanja, prava na privatnost i porodični život, trebaju biti jednako dostupna svima, uključujući i LGBT populaciju, bez diskriminacije.

“Način na koji jedno društvo tretira LGBT osobe oslikava način na koji se društvo odnosi prema svemu što je različito, a upravo u različitostima se ogleda bogatstvo i progresivnost jednog društva”, poručuju ombudsmeni.

Posted by on 2019-09-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login