U rukama građana na desetine hiljada komada nelegalnog oružja

 nelegalno oružje

nelegalno oružje

Jučer je u zgradi Ujedinjenih naroda (UN) u Sarajevo ozvaničen početak kampanje prikupljanja nelegalnog oružja pod nazivom “Biraj život bez oružja” u pet kantona Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) podržava policijske agencije u BiH u sprovedbi kampanje  pod nazivom “Biraj život bez oružja”. Od 1. septembra ove godine svi građani mogu slobodno i bez sankcija predati oružje i minsko-eksplozivna sredstva najbližoj stanici policije.

Kampanja je zvanično počela u Republici Srpskoj (RS) i Brčko distriktu, a danas je počela i u Kantonu 10, Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu i Srednjebosanskom kantonu.

Rezidentni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev kazao je da je cilj kampanje da se registrira oružje koje je u nedozvoljenoj upotrebi.

“Mi sada čekamo na zakon u FBiH o amnestiji koji će brzo biti donesen i kojim se predviđaju dvije godine amnestije za sve one građane koji predaju naoružanje ili ga u međuvremenu legaliziraju”, pojasnio je Afanasiev i dodao da očekuju da se prikupi desetine hiljada komada nelegalnog oružja.

Afanasiev je pozvao sve građane BiH da razmisle o članovima svoje porodice, svojim najbližima, djeci, supružnicima i ostalima koji žive uz naoružanje.

“Oko četiri hiljade ratnih veterana je nastradalo upravo zato što je koristilo nedozvoljeno oružje koje je bilo u njihovom posjedu”, kazao je Afanasiev i dodao da nema koraka unazad.

Afanasiev je dodao da će svim sredinama, opštinama, kantonima koje prikupe najveći broj oružja biti omogućen razvojni projekat vezano za one prioritete koje su oni zacrtali.

Vojni ataše Britanske amabasade u BiH pukovnik Rob Tomlison rekao je da se nada i vjeruje da će ova kampanja rezultirati značajnim smanjenjem upotrebe naoružanja na ulicama.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermin Pećanac kazao je da je ova kampanja  bitna u povećanju stepena bezbjednosti. Podsjetio je i na nesreće koje se događaju, ne samo u Kantonu Sarajevo nego u cijeloj BiH usljed upotrebe nelegalnog naoružanja.

Kampanja će u isto vrijeme biti realizovana širom BiH, a sprovodit će je kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, Policija Brčko distrikta BiH, uz podršku UNDP-a, Ambasade Velike Britanije, Međunarodnog crvenog krsta, OSCE-a i EUFOR-a.

Posted by on 2013-09-12. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login