U SAD-u živi preko 325.000 stanovnika sa područja bivše SFRJ

SFRJU Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) živi dvostruko više Hrvata nego Srba, a od naroda s balkanskog prostora od Srba su u SAD-u brojniji i Albanci, Slovenci te stanovnici koji se izjašnjavaju kao Jugosloveni, objavio je ‘Telegraf.rs’.

Prema službenim statističkim podacima popisa stanovništva, u SAD-u živi dvostruko više Hrvata nego Srba, jer je hrvatske korijene istaknulo 434.425 građana Amerike, dok se 176.666 stanovnika izjasnilo da su srpskog porijekla.

Zanimljivo je da se Jugoslovenima osjeća 325.451 državljanin SAD, a da se za njihovo porijeklo zna da je srpsko, hrvatsko ili su im korijeni nekog od svih ostalih naroda i narodnosti bivše SFRJ.

Podatak o tome koliko je tačno Hrvata ili Srba među onima koji su se izjasnili kao Jugosloveni nema, navodi Telegraf naglašavajući kao zanimljiv podatak da Slovenaca i Albanaca ima više nego Srba.

Tačno 179.806 stanovnika s one strane Atlantika porijeklom je iz Slovenije, a njih 182.423 iz Albanije. To praktički znači da je Albanaca za 5.757 više nego Srba, dok su Slovenci brojniji za 3.140, navodi portal.

“Hrvata ima više i u Argentini i u nizu drugih zemalja emigriranja. Hrvati su bili mnogo skloniji napuštanju svoje zemlje. Srbija je pred Prvi svjetski rat, uz Ameriku, bila jedna od rijetkih zemalja u koju su se ljudi useljavali – Srbi iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore…”, komentira za Telegraf.rs ekonomist Miroslav Zdravković.

Njegovo je stajalište da ovi podaci “ne čude jer su odraz i službene politike SAD-a prema Srbima”.

“Domaćoj javnosti se plasiraju priče o milionima Srba u Americi, a dijaspore Albanaca i Hrvata su brojnije i mnogo organiziranije, one znaju odrediti interese svojih država i naroda u drugim zemljama, za razliku od Srba. Da je tačno da smo mi (Srbi) brojniji i organiziraniji – nikad ne bi bila stvorena tako negativna slika o Srbima, ne bi teroristi u filmovima imali ime Dragan ili neka slična imena”, prokomentirao je Zdravković.

Telegraf.rs navodi i da je u Americi najviše onih koji se nisu izjasnili o porijeklu (116 miliona), a slijede Nijemci (oko 50 miliona) i Irci (37 miliona), zatim Englezi (28 miliona) i Italijani s 18 miliona.

U SAD živi ukupno oko 307 miliona stanovnika, od kojih se 19 miliona na popisu izjasnilo da su Amerikanci.

Posted by on 2014-01-22. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login