U Sarajeuv se obnavlja bivši hotel Zagreb

Nakon pet godina čekanja neophodnih dozvola započela je rekonstrukcija bivšeg hotela Zagreb na Marindvoru. Investitor je Dinka Pinezić iz Hrvatske, glavni izvođač radova je firma Neimari d.o.o. Sarajevo, a građevinski nadzor je firma G.D. Arhitekt d.o.o. Mostar. Stručni konzervatorski nadzor će vršiti Zavod za zaštitu spomenika u sastavu federalnog Ministarstva kulture i sporta, nadležna služba zaštite naslijeđa u FBiH.

 Sarajevo, hotel Zagreb

Sarajevo, hotel Zagreb

– Rješenjem federalnog Ministarstva prostornog uređenja dato je odobrenje za rehabilitaciju objekta, odnosno za rekonstrukciju predmetne građevine, što podrazumijeva razgradnju devastiranog objekta uz deponovanje opeke na određeno mjesto, a radi ponovnog korištenja prilikom oblaganja vanjskih zidova objekta. Novi objekat poslovne namjene imat će iste horizontalne i vertikalne gabarite kao objekat bivšeg hotela Zagreb, uz zadržavanje spratnosti, istim rasporedom i ritmom otvora na fasadi te vraćanjem fasadne plastike. Elaboratom i nalazima od 1. augusta 2012. godine, Institut za materijale i konstrukciju Sarajevo zbog rapidnog propadanja konstrukcije i stepenom degradacije zidanih struktura, dao je i postavio investitoru kao obavezu razgradnju objekta. Razgradnja i ponovna rekonstrukcija objekta kroz primjenu savremene konstrukcije kako bi se osigurala konstruktivna stabilnost, neće oduzeti ambijentalnu vrijednost objekta. Projekt zadržava sve parametre starog objekta definirane kroz gabarit, visinu i proporcije. Dimenzije, položaj i materijalizacija otvora je ponovljena, kao i spratna visina etaža te smještaj u prostoru, saznali smo iz Zavoda za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Planirano je da rekonstrukcija traje osam mjeseci, nakon čega će investitor odlučiti o daljoj namjeni i upotrebi ovog nacionalnog spomenika BiH.

Posted by on 2014-04-20. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login