U Sarajevo stigao Emmanuel Pahud, najpoznatiji flautist današnjice

Emmanuel Pahud

Emmanuel Pahud

Emmanuel Pahud, najpoznatiji flautista današnjice, doputovao je u Sarajevo. Na sarajevskom Aerodromu dočekali su ga direktor Fondacije za muzičke umjetnosti Ninoslav Verber i direktor Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić.

Pahud nije krio svoje zadovoljstvo što će pred sarajevskom publikom imati priliku koncertom u petak u Narodnom pozorištu u Sarajevu svečano otvoriti 23. SVEM.

Fondacija za muzičke umjetnosti je odlučila da za vjernu sarajevsku publiku u prodaju pusti 100 ulaznica po cijeni koja je 50 posto snižena u odnosu na redovnu prodaju. Ova akcija traje do petka u 11.30 sati, a ulaznice po cijeni od 15 i 20 KM mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Emmanuel Pahud najpoznatiji je flautist današnjice. Ovaj svestrani umjetnik aktivan je kao solista, te kao kamerni i orkestarski muzičar. Tokom bogate muzičke karijere ostvario je niz nastupa sa najznačajnijim orkestrima i dirigentima svijeta kao što su: Claudio Abbado, Giovanni Antonini, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Ivan Fischer, Valery Gergiev, Sir John Eliot Gardiner, Daniel Harding, Paavo Järvi, Lorin Maazel, Yannick Nezet-Séguin, Andrés Orozco-Estrada, Itzhak Perlman, Trevor Pinnock, Sir Simon Rattle, Mstislav Rostropovich, David Zinman. Kao 22-godišnjak angažovan je na poziciji solo-flautiste Berlinske filharmonije, na kojoj je i danas vrlo aktivan.

Na svom premijernom nastupu u Sarajevu, Emmanuel Pahud će uz pratnju orkestra izvesti čuveni Koncert za flautu i orkestar u D duru Arama Hačaturijana, jedno od najzahtjevnijih djela flautističke literature. Pored Hačaturijanovog djela, publiku na koncertu očekuju izvedbe simfonijskih poema Začarano jezero i Kikimora Anatolija Ljadova, te Simfonija br. 1 poznata i kao Klasična, Sergeja Prokofjeva, saopćeno je iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Posted by on 2017-05-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login