U Sarajevu do 19. juna izložba “Saradnja za Naturu”

Sarajevo

Sarajevo

Domaćin je Javna ustanova Biblioteka Sarajevo, a izložba je dio projekta Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima, finansiranog od SIDA-e, kojim upravlja Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Svjetski dan očuvanja okoliša, 5. juni, obilježen je  otvaranjem izložbe “Saradnja za Naturu” u Sarajevu u Multimedijalnom centru MAK Biblioteke Sarajevo. Izložba će biti otvorena svakog radnog dana do 19. juna.

Domaćin je Javna ustanova Biblioteka Sarajevo, a izložba je dio projekta Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima, finansiranog od SIDA-e, kojim upravlja Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina, s velikim brojem endemskih vrsta, u redu je evropskih zemalja s najvišim stepenom biološke raznolikosti.

Ima uslove za opstanak značajnog broja ugroženih i rijetkih vrsta na nivou Evropske unije.

U projektu “Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u Bosni i Hercegovini“ zabilježeno je više od 200 vrsta i oko 60 tipova staništa iz Direktive o staništima iz Direktive o pticama.

Izložba “Saradnja za Naturu” predstavlja kolekciju vrsta i staništa potencijalnih područja Natura 2000 mreže u Bosni i Hercegovini.

Različiti domaći i strani stručnjaci doprinijeli su izložbi. Na jednom mjestu prikazano je izuzetno bogatstvo flore, faune i različitih tipova staništa, a u posebno dizajniranoj interaktivnoj kućici svi posjetioci mogu provjeriti znanje o prirodi Bosne i Hercegovine, ali se i zabaviti sa svojim mališanima.

Na otvorenju izložbe su bili domaći i strani gosti, mediji, brojni eksperti i fotografi, koji su učestvovali u njenoj pripremu.

Nevladine organizacije Naše ptice iz Sarajeva i Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta iz Banja Luke značajno su doprinijeli sadržaju izložbe.

Dizajn i produkciju potpisuje studio ART7.

Natura 2000 je jezgro očuvanja EU prirode i bioraznolikosti. Dva snažna evropska propisa čine temelj politike EU kao odgovor na tu obavezu isključivo na naučnoj osnovi – Direktiva o pticama i Direktiva o staništima.

Cilj mreže je osigurati dugoročan opstanak najznačajnijih životinja i biljaka Evrope, kao i njihovih okruženja u svim državama članicama.

Ekološka mreža Natura 2000 omogućava aktivnosti uz posebnu brigu za prirodu putem održivog upravljanja, kako ekološki tako i ekonomski.

Mreža Natura 2000 je naučno utemeljen proces očuvanja prirode, koji je zakonski provediv i obuhvata potrebe društva.

Posted by on 2014-06-12. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login