U Sarajevu 4. Internacionalni festival književnosti Bookstan

Internacionalni festival književnosti Bookstan, četvrti po redu, bit će održan u naredna četiri dana u Sarajevu, u organizaciji Izdavačke kuće “Buybook”.

Bookstan
Bookstan

Glasnogovornica Kristina Ljevak je na uvodnoj pres-konferenciji navela da će otvaranje festivala uvečer u Kinu Meeting Point proteći u novom festivalskom formatu “Razgovor u Sarajevu” s književnikom Kaderom Abdolahom kao gostom.

Razgovor s njim će voditi Chris Keulemans, dok će Ljevak prethodno u istom prostoru razgovrati s predstavnikom savremene bosanskohercegovačke književnosti Namikom Kabilom povodom njegovog romana “Isijavanje”.

Za danas je najavljen i razgovor s makedonskom autoricom Rumenom Bužarovskom povodom njene nove knjige o nesretnoj tranziciji na prostorima bivše Jugoslavije.

Među brojnim događajima tokom četiri festivalska dana, Ljevak je najavila i okrugli sto “Građanin/ka svijeta” među čijim će učesnicima biti Bekim Sejranović.

Književni kritičar Vladimir Arsenić se također obratio na pres-konferenciji i najavio da će on voditi radionicu namijenjenu mladim književnim kritičarima iz regije. Ovogodišnja tema će biti književna kolumna, a učesnici će biti, po Arsenićevim riječima, nevjerovatno talentovani i zainteresirani mladi ljudi.

Važno je da Bookstan ima takav dio programa, smatra on, zbog pomanjkanja književne kritike.

Dio ovogodišnjih programa Bookstana bit će realiziran i u Buybooku čiji direktor i osnivač Bookstana Damir Uzunović, također učesnik današnje pres-konferencije, najavljuje zanimljiv sadržaj festivala.

Posted by on 2019-07-03. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login