U Sarajevu 5. Međunarodna gasna konferencija

gasU Sarajevu će od 8. do 10. februara biti održana 5. Međunarodna gasna konferencija “Prirodni gas u svjetlu novih intencija na energetskom tržištu” koja će okupiti oko 200 eksperata iz oblasti gasne privrede iz svijeta.

Organizator konferencije je sarajevski Istraživačko-razvojni centar za gasnu tehniku (IGT), a pokrovirelji skupa bit će Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH i Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, uz podršku Međunarodne gasne unije (IGU).

Tema skupa bit će rast uloge prirodnog gasa na energetskom tržištu jugoistočne Evrope kroz primjenu novih tehnologija i u sinergiji s obnovljivim izvorima energije, a u uslovima smanjenja uloge nuklearne energije na evropskoj i svjetskoj energetskoj sceni.

Pored najznačajnijih predstavnika gasne privrede i eminentnih stručnjaka iz regiona (Srbija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora), zbog najnovijih dešavanja konferenciji će prisustvovati predstavnici gasnih kompanija iz SAD-a, Rusije, Njemačke, Danske, Turske, Švicarske, Španije, Mađarske, Norveške, Grčke, Albanije.

Međunarodnu gasnu uniju (IGU) predstavljat će direktor IGU sekretarijata Hans Riddervold, a učešće su potvrdili i predstavnici Sekretarijata Energetske zajednice, UN ECE Gas Centra i Njemačkog društva za internacionalnu saradnju (GIZ).

Programom je obuhvaćeno 59 stručnih referata koji će biti prezentirani tokom sedam tematskih sesija.

Konferenciju će otvoriti uvodnim izlaganjem predsjednik Regulatornog odbora Energetske zajednice (ECRB) Mirsad Salkić.

Skup će biti upotpunjen prigodnom izložbom koju će kreirati predstavnici kompanija iz regiona.

Posted by on 2012-01-30. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login