U Sarajevu mnogo turista, MUP i ostale službe spremno dočekuju otvaranje SFF-a

Youth Film Festival, Sarajevo

 Sarajevo Film Festival

I ove godine , kao i svih prethodnih, kada se održava Sarajevo Film Festival grad Sarajevo potpuno drugačije izgleda. Grad je uređen za ovu priliku, a posebno centralni dijelovi gdje se održava SFF. Također, primjetan je i veliki broj turista koji dođu upravo zbog ove manifestacije.

 

S obzirom na to da se, kao i svake godine, u Kantonu Sarajevo tokom trajanja SFF-a očekuje veliki broj posjetilaca, turista, predstavnika domaćih i stranih medija, na svim predviđenim festivalskim lokacijama Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova KS-a je preduzela aktivnosti kako bi SFF koji, između ostalog, ima i međunarodni ugled, protekao bez ikakvih problema, potvrdila je načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS Suvada Kuldija.

Naglasila je da je MUPKS-a sačinio operativni plan osiguranja te manifestacije, koji podrazumijeva fizičko, operativno, saobraćajno i kontradiverziono osiguranje.

– Prema tom planu, angažiran je dovoljan broj policijskih službenika kako u uniformi tako i u civilnim odjelima -kazala je Kuldija.

Što se tiče Jedinice za specijalističku podršku MUPKS-a, Kuldija ističe da će kao i do sada biti angažirana za vrijeme SFF-a i vršit će kontrolu vozila osoba koje su sumnjive.

Po njenim riječima 23. SFF bit će održan na području pet općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.

Kuldija je napomenula da policija MUPKS-a neće biti samo fokusirana na SFF, nego će svoje aktivnosti provoditi i na područje cijelog Kantona gdje će patrole MUP-a biti mobilne i obilazit će teren.

Vezano za privremenu obustavu saobraćaja, od danas do 18. augusta, u terminu od 17.00 do 24.00 sata, prema rješenju Ministarstva saobraćaja KS-a privremena izmjena režima saobraćaja će biti u ulici Zelenih beretki, od raskrsnice sa ulicom Ćumurija do raskrsnice sa ulicom Gimnazijska, ulici Branilaca Sarajeva, od raskrsnice sa ulicom Gimnazijska do raskrsnice sa ulicom Kulovića i u ulici Ćemaluša, od raskrsnice sa ulicom Mula Mustafe Bašeskije do raskrsnice sa ulicom Branilaca Sarajeva. U ulici Ćumurija privremeno će se uspostaviti i dvosmjerni režim saobraćaja.

Iz MUKS-a napominju da se građani mogu obratiti u svakom momentu pripadnicima MUP-a, te mogu pozvati brojeve telefona 122, 033 206-666 i 207-777. MUPKS, također, moli građane koji žive u užem dijelu grada za saradnju i razumjevanje kako bi ova manifestacija protekla bez ikakvih problema.

Kako bi glavni grad BiH spremno dočekao turiste i goste koji će prisustvovati Sarajevo Film Festivalu i uposlenici KJKP “Rad” ovih dana aktivno su posvećeni održavanju, čišćenju i pranju glavnih saobraćajnica i pješačkih prelaza u Kantonu Sarajevo.

Kako je Feni kazao glasnogovornik KJKP “Rad” Mirza Ramić ovo preduzeće “u noćnim satima kada je intenzitet saobraćaja i kretanje pjašaka najslabiji, od 23.00 sata do 06.00 ujutro, vrši pranje i čišćenje saobraćajnica”.

– U noćnim satima imamo oko 40-ak radnika i 20 čistilica i cisterni kojima se vrši čišćenje i pranje ulica. Sarajevo je očišćeno i spremno za SFF – kazao je Ramić.

Dodao je da će i za vrijeme trajanja Festivala “Rad” na terenu sprovoditi i dodatne aktivnosti koje se odnose na odvoz otpada, pranje i čišćenje.

Od danas je na snazi i novi način odvoza otpada koji se odnosi na općine Stari grad, Centar i Novo Sarajevo. U užoj jezgri tih općina kontejneri će biti uklonjeni, npr. u ulicama Branilaca Sarajeva, Zmaja do Bosne, Zelenih beretki, i tu će biti postavljen veći broj korpi za smeće, precizirao je Ramić.

Po njegovim riječima, na lokacijama od Marijin-Dvora do Vijećnice, u ulicama Obala Kulina bana, Bulevar Meše Selimovića, Mula Mustafe Bašeskije, Titova ulica, Zmaja od Bosne, otpad će se isključivo odlagati u pvc kesama u terminu od 22.00 do 24.00 sata.

Ovakav način odgalanja otpada zadržat će se i poslije SFF-a, a ukoliko dođe do izmjena, građani će blagovremeno biti obaviješteni, kažu u KJKP “Rad”.

Sarajevo će biti centar filmske industrije u narednih sedam dana. Svečano otvaranje 23. Sarajevo Film Festivala bit će održano večeras u 20.30 sati u Narodnom pozorištu. SFF će trajati do 18. augusta.

Posted by on 2017-08-11. Filed under Kultura, Sarajevo, Sarajevo Film Festival, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login