U Sarajevu porastao broj osolikih muha

Osolike muhe Osolike muhe (porodica Syrphidae reda Diptera – dvokrilaca) koje se posljednjih dana mogu vidjeti u velikom broju na području Sarajeva potpuno su bezopasni insekti – potvrdio je za Agenciju Fena vanredni profesor na Odsjeku biologije Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo Suvad Lelo.

Poznato je, kazao je on, da pojedine vrste spomenutih muha mogu uzimati životinjska tkiva kao hranu, ali se u pravilu hrane polenom, odnosno nektarom te nisu opasne za ljude i ne mogu prenijeti neku zarazu.

Dr. Lelo raspolaže listom od 1.262 vrste konstatovanih dvokrilaca, a smatra se da postoji više od 2.000 vrsta u BiH, u koje spadaju i osolike muhe sa 174 do sada konstatovane vrste.

“Osolike muhe su bezopasni insekti dužine oko jednog centimetra. Odrasle individue uglavnom se hrane nektarom i polenom. Radi se o ekonomski korisnim vrstama jer larveni stadiji jedu biljne vaši. Kako je ovo godina s više kišnih dana što uzrokuje povišenu vlagu, dok su između sunčani periodi, brojnost biljnih vaši je veoma velika. Po automatizmu, kako su one hranidbeni resurs, povećava se i broj svih organizama koji se njima prehranjuju, poput bubamara i osolikih muha”, ističe profesor Lelo.

On za primjer navodi da je u Njemačkoj, pored osolikih muha, zabilježen i fenomen povećanja broja bubamara, što se slično desilo i u BiH, ali ti insekti ljudima nisu neugodni za vidjeti, te njihova brojnost nije izazvala zabrinutost.

Suvad Lelo naglašava da u BiH ne postoji stručnjak za ovu vrstu, a podaci kojima raspolaže potiču iz radova dr. G. Strobla s kraja 19. vijeka te iz skupnih radova dr. S. Glumca za bivšu Jugoslaviju i nekolicine radova specijaliste za osolike muhe dr. Zorice Nedeljković iz Novog Sada.

Posted by on 2013-07-04. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login