U Sarajevu regionalna konferencija o azilu i izbjegličkim pravima

SarajevoU organizaciji TAIEX-a – Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije i u saradnji s Ministarstvom pravde BiH i UNHCR-om danas će u Sarajevu početi trodnevna regionalna konferencija “Osiguranje međunarodne zaštite od sudija”. Cilj prve regionalne konferencije sudija o temi azila i izbjegličkog prava jeste unapređenje sudske prakse i postupanja u toj pblasti putem uspostave regionalne saradnje nosilaca pravosudnih funkcija.

Na skupu  bit će razmotrene informacije o sadašnjem stanju i postupanjima u oblasti azila, praksi Evropskog suda pravde i Evropskog suda za ljudska prava te o preplitanju propisa iz oblasti izbjeglištva s evropskim propisima o ljudskim pravima. Razmotrit će se i mogućnost jačanja mreže sudija koji se bave pravom „azila“ kroz pridruživanje Međunarodnom udruženju sudija za izbjegličko pravo (International Association of Refugee Law Judges – IARLJ).

U radu skupa učestvovat će sudije i predstavnici pravosudnih i drugih nadležnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Crne Gore, predstavnici Delegacije EU u BiH i drugih eminentnih međunarodnih i organizacija civilnog društva, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Posted by on 2011-10-05. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login