U Sarajevu završena konferencija evropskih muzeja

Konferencija “Evropski muzej godine” jedan je od izuzetno važnih događaja koji Sarajevo vraća na kartu pravog evropskog centra, izjavio je šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunar Vigemark.

Zemaljski muzej BiH
Zemaljski muzej BiH

On je istakao da je konferencija okupila muzeje iz različitih dijelova Evrope, a muzeji su, kako je rekao, mjesta na kojim ne samo učimo o prošlosti nego nam daju jedan uvid i u sadašnjost i u buduća dešavanja.

Dodao je da su muzeji značajni i za razvoj turizma.

Direktorica Asocijacije muzeja Velike Britanije Šeron Hil izrazila je zadovoljstvo što su ove godine Muzej ratnog djetinjstva i Sarajevo bili domaćin ove konferencije.

Prema njenim riječima, učesnici smatraju da je ovogodišnja konferencija do sada najbolje organizovana.

Muzej ratnog djetinjstva je imao ulogu domaćina konferencije, te je zajedno sa Evropskim muzejskim forumom radio na organizaciji i realizaciji ovog važnog skupa, čija je ovogodišnja tema “Inovacije u evropskim muzejima”.

U protekla četiri dana eksperti iz više od 100 evropskih muzeja okupili su se u Sarajevu, te razmijenili iskustva i dobre prakse, ali i diskutovali ulogu muzeja u našim društvima.

Posted by on 2019-05-26. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login