U SARTR-u 200. izvedba predstave ”Ay, Carmela”

Ay, CarmelaSarajevski ratni teatar će 19. marta u 20:00 sati organizirati 200. izvedbu svoje kultne predstave Ay, Carmela suvremenog španjolskog pisca Josea Sanchisa Sinisterrae u režiji Roberta Raponje, u kojoj su maestralne glumačke kreacije ostvarili dramska prvakinja SARTR-a, Selma Alispahić i dramski prvak Kamernog teatra 55, Dragan Jovičić.

Ay, Carmela je priča o glumačkom i ljubavnom paru ( Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati.

Predstava je intimna i sentimentalna kronika sjećanja , te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti.

Premijera predstave održana je 19. marta 1999. g. u okviru Festivala Sarajevska zima1999. i od tada do danas je pored izvođenja na matičnoj sceni, doživjela nezaboravne izvedbe ne samo u Bosni i Hercegovini i regiji nego i u mnogobrojnim zemljama širom Evrope.

Ukupno, Ay, Carmela je doživjela 48 inozemnih izvedbi, a otprilike toliko puta je izvođena i u gradovima Bosne i Hercegovine.

Sva inozemna, kao i bh. gostovanja, pa i stotinjak sarajevskih izvedbi uvijek je obilježavala duboka simbioza gledališta i scene – zajednička katarza publike i aktera predstave. Otuda je teško izdvojiti bilo koju izvedbu. Ipak, 100. izvedba Ay, Carmele na sceni Kamernog teatra 55, 28. aprila 2002. godine kojom je otpočela obilježavanje 10. godišnjice osnivanja Teatra bila je, prema stepenu katarze, posebnom jer je gostom Sarajeva i SARTR-a bio njen autor Jose Sanchis Sinisterra!

200. Ay, Carmela bit će izvedena u saradnji sa Festivalom Sarajevska zima, a kao dio programa obilježavanja 20. godišnjice osnivanja Sarajevskog ratnog teatra. Ovom značajnom jubileju izvođenja kultne predstave Sarajevskog ratnog teatra, prisustvovaće i reditelj predstave Robert Raponja, te brojni članovi i saradnici Teatra koji su doprinijeli tome da se predstava i danas izvodi pred publikom koja salu Teatra ispuni do posljednjeg mjesta.

Autorski tim:

Prijevod: Filip Fruk, Režija: Robert Raponja, Dramaturg: Dubravka Zrnčić-Kulenović, Kompozitor: Davor Rocco, Koreografija: Anton Marinić, Kostimografija: Vanja Popović, Scenografija: Samra Mujezinović, Korepetitor: Amila Ramović, Asstent dramaturga: Emina Gegić

U predstavi pored Selme Alispahić (Carmela) i Dragana Jovičića (Paulino) igra Jasenko Pašić (Gustavet).

Rezervacije ulaznica na telefone 033 664 070 I 061 434 846.

Posted by on 2012-03-19. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login