U septembru 44,8 posto nezaposlenih

nezaposleniU septembru ove godine u Bosni i Hercegovini nezaposlenost je iznosila 44,8 posto, odnosno nezaposleno je bilo 554.929 osoba, što pokazuje povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada je stopa nezaposlenosti iznosila 44,2 posto, javlja Anadolu Agency (AA).
Prema izvještaju Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u istom mjesecu, broj zaposlenih iznosio je 683.645.

Direktor Agencije Adnan Delić je istakao da ova stopa nezaposlenosti ipak predstavlja lažno stanje i da će rezultati Popisa stanovništva provedenog u oktobru ove godine pokazati da je realan broj nezaposlenih u BiH oko 27 posto, odnosno oko 310.000 lica.

“Anketna stopa nezaposlenosti je značajno manja od registrovane, i na nivou BiH za 2013. godinu iznosila je 27,5 posto, što je za 0,5 posto manje u odnosu na 2012. godinu“, rekao je Delić.

Iako BiH po nekim pokazateljima bilježi skromni ekonomski rast u prvoj polovini 2013. godine, to nije dovoljno da značajnije utiče na poboljšanje stanja na tržištu rada.

Na osnovu toga, navodi se u izvještaju Agencije, oporavak tržišta rada u BiH će biti veoma otežan, a trenutna slika tržišta rada u BiH u periodu januar-oktobar 2013. godine ogleda se u usporenom rastu broja nezaposlenih uz smanjenje broja zaposlenih lica.

Delić je kazao da je situacija identična kada se uporedi stanje na tržištu rada u BiH i Srbiji, dodavši da su u posljednje vrijeme nastali ozbiljni problemi na slovenačkom i hrvatskom tržištu rada.

Prema njegovim riječima, kolege iz susjedne Hrvatske nisu zadovoljne ulaskom ove zemlje u Evropsku uniju, imaju velikih problema koji stvaraju jaku refleksiju na tržište rada, povećan je broj nezaposlenih lica, dok je smanjen broj radnih mjesta.

“Ne govorim to iz razloga da kažem da smo mi dobri, jer ne možemo zatvarati oči pred onim što jeste. Ali nismo puno gori u odnosu na zemlje regiona, tako da, generalno govoreći, BiH je u vrlo sličnoj situaciji kao i zemlje okruženja“, izjavio je Delić.

Broj zaposlenih u periodu januar-septembar 2013. godine bio je u opadanju u odnosu na isti period prethodne godine, i to za 0,8 posto. Najveći pad zaposlenosti u proteklom periodu zabilježen je u sektoru prijevoza i skladištenja, građevinarstva, vađenja ruda i kamena, te u sektoru financijske djelatnosti i osiguranja.

Najveće povećanje broja zaposlenih lica u istom periodu zabilježeno je u sektoru ostalih uslužnih djelatnosti, stručne, naučne i tehničke djelatnosti, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, u sektoru prerađivačke industrije i u svim oblastima javnog sektora.

“Ovo nam potvrđuje tezu analitičara i stručnjaka da BiH ne može biti zemlja koja će se bazirati na razvoju velikih preduzeća. Definitivno, budućnost BiH je u pokretanju malih i srednjih preduzeća i uslužnim djelatnostima. U tom segmentu možemo jedino biti konkurentni Evropskoj uniji i zemljama regiona“, kazao je Delić.

U oktobru 2013. godine u Federaciji BiH je registrovano 391.155 nezaposlenih lica, u Republici Srpskoj 148.917, a u Brčko Distriktu 12.635 lica od ukupnog broja registrovane nezaposlenosti u BiH za taj period (552.707 lica).

U periodu januar-oktobar 2013. godine registrovano je 144.978 novoprijavljenih nezaposlenih lica, a 42,9 posto registrovanih nezaposlenih lica su ona koja prvi put traže zaposlenje. Kada je u pitanju kvalifikaciona struktura nezaposlenosti, 28,05 čine NKV, 34,48 posto KV i 26,15 posto SSS.

Posted by on 2013-12-18. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login