U sjećanje na Jablana – recimo NE trovanju!

bjeloglavi sup

Bjeloglavi sup

Bjeloglavi sup kojeg su naši članovi prije nekoliko godina iznemoglog našli na Palama i predali na rehabilitaciju kolegama iz NVO Novi Val, i kojeg smo nazvali Jablan (po Jablanici, gdje su se naša ekipa i ekipa Novog Vala susrele prilikom akcije spašavanja) uginuo je prije dva dana. Nekoliko dana prije Jablana vjerovatno od posljedica još nepoznatog otrova uginula je i ženka Lily.

U znak podrške ekipi iz Blagaja, koji su poručili da neće odustati od borbe za povratak supova u Bosnu i Hercegovinu, a sa ciljem podizanja svijesti Ornitološko društvo “Naše ptice” je odlučilo da danas započne sa kampanjom za borbu protiv trovanja divljih životinja u Bosni i Hercegovini. Kampanja je dio Balkanskog projekta protiv trovanja.

Namjernim trovanjima (uglavnom pasa i mačaka lutalica) i iz neznanja (korištenje prekomjernih doza otrova ili postavljanje zamki do kojih dolaze i druge životinje) strada veliki broj životinja. Među njima su i ptice, a osobito su osjetljivi lešinari i slične vrste koje se hrane mesom uginulih životinja.

Pozivamo vas da nam prijavite sve slučajeve trovanja domaćih i divljih životinja i pomognete u borbi za povratak bjeloglavih supova i drugih vrsta lešinara u Bosnu i Hercegovinu.

Recimo NE trovanju životinja!

Posted by on 2018-11-25. Filed under Blagaj, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login