U Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku 470.000 HIV-pozitivnih osoba

HIVRegionalni program Ujedinjenih nacija (UN) o AIDS-u objavio je podatke u kojima se navodi da je u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku 470.000 HIV-pozitivnih osoba. Prezentaciju regionalnog programa o AIDS-u pod nazivom “Suočimo se i razgovarajmo” Ujedinjene nacije su održale u Kairu.

U izvještaju se navodi da je od ukupnog broja oboljelih u ovom dijelu svijeta oko 40 posto žena. Navodi se i podatak da osobe koje nose ovaj virus često ostaju izolovane u društvu, a u arapskim zemljama, zbog velike diskriminacije oboljelih žena, one uglavnom kriju da su HIV-pozitivne.

U izjavi za agenciju Anadolija, generalni direktor Ureda za borbu protiv AIDS-a pri UN-u Hind el-Hatib je rekao da svake godine 90.000 osoba bude izloženo ovom virusu. Bolest se najčešće prenosi među narkomanima zbog nepravilnog korištenja igle, a oboljeli i kada saznaju da su HIV pozitivni to kriju i tako zaraze svoje supružnike.

Hatib je naglasio da se žene na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi trebaju obrazovati o seksualnosti, rađanju i zaštiti od AIDS-a, a vjerski službenici su pozvali građanstvo da oboljele ne ostavljaju izolovane iz društva, nego da ih prihvate kao i sve ljude.

Posted by on 2012-07-26. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login