U Sočiju počelo skladištenje snijega za ZOI 2014.

zoi sociOrganizatori Zimskih olimpijskih igara koje će se sljedeće godine održati u ruskom gradu Sočiju ne prepuštaju ništa slučaju, pa su od utorka započeli akciju – skladištenja snijega.

U Sočiju su iskoristili obilne snježne padavine koje ovih dana zasipaju cijelu Rusiju, pa su napunili snijegom prvi od sedam predviđenih posebnih skladišta. Prvih 450.000 kubičnih metara snijega uskladišteno je na kavkaskim planinama, a sve za slučaj da sljedeće godine snijeg zaobiđe taj dio Rusije za vrijeme Igara.

“U planinama gradimo preostalih šest skladišta u kojima će biti pohranjen snijeg. Bolje je da ga imamo za svaki slučaj jer je vrijeme nepredvidivo”, kazao je direktor skijališta Roza Hutor Sergej Bačin.

Na Roza Hutoru, u planinama koje okružuju Soči, održat će se većina takmičenjana ZOI-ju, dok će se alpske discipline voziti na obližnjoj Krasnajoj poljani, gdje uvijek ima dosta snijega, ali i postoji velika opasnost od lavina.

Skladištenje snijega koštat će organizatore dodatnih 11 miliona dolara.

Posted by on 2013-03-26. Filed under Sport. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login