U Srbiji nezaposleno više od milion osoba

nezaposlenostPredsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić rekla je u Čačku da položaj radnika u Srbiji nikada nije bio gori u novijoj istoriji i da je nezaposleno 1.050.000 građana Srbije.

Ona je kazala novinarima da je, prema zvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, nezaposleno 765.000 ljudi, ali ASNS ima precizne podatke i o nezaposlenima koji nisu prijavljeni toj službi ili rade “na crno”.

Prema ocjeni predsednice ASNS, stopa nezaposlenosti u Srbiji do kraja godine iznosiće 30 odsto.

“Od početka ove godine u Srbiji je bez posla ostalo oko 30.000 ljudi, a očekuje se da će od 63.000 radnika, koliko je u preduzećima koja su u procesu restrukturanja, polovina ostati bez posla, jer će 50 odsto tih preduzeća otići u stečaj”, rekla je Savić.

Dodala je da će ove godine ekonomska situacija biti teža nego lani.

Savić, koja je i poslanik LDP-a u Skupštini Srbije, rekla je da će se do kraja maja održati vanredna skupštinska sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda: ekonomski i socijalni položaj radnika, odnosno građana Srbije.

“Položaj radnika u Srbiji nikada nije bio teži jer je ogroman broj nezaposlenih, jer se ne poštuje Zakon o radu, ni kolektivni ugovori, nema garancija da će oni koji rade primiti platu, ne uplaćuju se socijalni i penzioni doprinosi”, nabrojala je Savić.

Posted by on 2013-05-19. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login