U Srebrenici početkom aprila demonstracije, utvrđeni početni zahtjevi

Srebrenica
Srebrenica

Na prijedlog Udruženja građana “Majke Srebrenice i Podrinja”, jučer je održan neformalni sastanak Inicijativnog odbora za pokretanje demonstracija na prostoru općine Srebrenica.

Dogovoreno je da demonstracije budu održane početkom aprila na glavnom platou u Memorijalnom centru u Potočarima, a utvrđeni su i početni zahtjevi.

Zahtjevi su da se s MemorijaInog centra ukloni zastava RS i istakne zastava BiH te da se provede presuda Međunarodnog suda pravde u Hagu kojom je dokazan i potvrđen zločin genocida na prostoru srebreničke regije.

Zahtjeva se i kompletna revizija privatizacije na području ove općine te istraga o svim donacijama pristiglim kao pomoć žrtvama genocida te njihovom urošku. Također, zahtjevi su da se pokrene tužba za utvrđivanje i naknadu materijalne i nematerijalne štete građanima srebreničke regije, analiza dosadašnjeg rada Fondacije “MemorijaIni centar i mezarje Potočari-Srebrenica” i uprave Memorijalnog centra, kao i izvještaj o radu dosadašnjih općinskih struktura.

Demonstracije će početi pod parolom “Smrt dejtonskom aparthejdu i tiraniji, sloboda čestitim ljudima”, saopćeno je iz Udruženja građana “Majke Srebrenice i Podrinja”.

Posted by on 2014-03-05. Filed under Srebrenica, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login