U subotu obilježavanje 70. godišnjice ‘Bitke na Sutjesci’

Sutjeska

Sutjeska

Savez antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u Bosni i Hercegovini na Tjentištu u subotu, 15. juna, obilježava 70. godišnjicu Bitke na Sutjesci.

“Smatramo da se na dostojanstven način trebaju obilježavati ove bitke iz Drugog svjetskog rata. Isto tako da se s ovih manifestacija šalju poruke novim antifašistima u BiH i regionu, a isto tako da pokažemo zube onima koji podržavaju fašističke ideje kada je u pitanju BiH” – izjavio je na pres-konferenciji predsjednik Odbora za obilježavanje Bitke na Sutjesci Nijaz Skenderagić.

“Takvih je posljednjih godina sve više i zato želimo da antifašistički front osnažujemo i da što više uključimo mladih generacija, da se zajedno u regionu odupremo fašističkoj aveti” – dodao je.

Organizatori su najavili da će manifestaciji prisustvati i veliki broj boraca iz drugih dijelova bivše Jugoslavije. Očekuje se oko 1.000 učesnika iz Crne Gore, Dalmacije, Hrvatske i delegacije antifašista iz Beograda i drugih dijelova bivše Jugoslavije.

Partizani Jovo Dragić i Mujo Čomić, učesnici Bitke na Sutjesci istaknuli su da su se na području BiH u Drugom svjetskom ratu vodile odlučujuće bitke. Od sedam ofanziva koje su se dogodile u tom ratu u bivšoj Jugoslaviji, šest neprijateljskih ofanziva bilo je u BiH.

“Za nas borce obilježavanje ovih svijetlih datuma nešto je najviše. Dok smo mi živi očuvat ćemo ovu tradiciju, a to prenosimo i na mlade da se ne zaboravi. Nasreću veliki je broj mladih koji su zainteresovani da nastave obilježavanje najznačajnijih bitaka iz Drugog svjetskog rata. U BiH ima oko 60 živih boraca narodnooslobodilačkog rata” – kazao je potpredsjednik SABNOR-a Muhamed Bešić.

Autobusi će u subotu u 09.00 sati iz Sarajeva ispred Zemaljskog muzeja krenuti prema Tjentištu. Bit će organizovan prijevoz autobusima iz Zenice, Tuzle, Goražda i drugih mjesta širom BiH.

Posted by on 2013-06-14. Filed under Foča, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login