U subotu počinje Festival komedije ‘Mostarska liska’

Mostar

Mostar

Ovogodišnji 14. Međunarodni festival komedije “Mostarska liska” održat će se od 22. do 29. aprila u organizaciji Narodnoga pozorišta u Mostaru.

U okviru Festivala bit će izvedeno sedam predstava najbolje produkcije komediografskog žanra koje je selektor uvrstio u takmičarski program od rekordnih 45 predstava pristiglih na javni poziv, kao i jedna predstava izvan konkurencije.

Na Festival u Mostar dolaze predstave iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije.

Direktor Narodnoga pozorišta Mostar Almir Mujkanović na konferenciji za novinare kazao je kako “Mostarska liska” na simboličan način označava početak proljeća, početak novog kreativnog ciklusa kojim se iznova, ne samo evociraju uspomene na dane slave Narodnog pozorišta Mostar, nego se nastoje dostići i nadići ti dani.

– ‘Liska’ ima kapacitet relaksirajuće djelovati na čitavu društvenu situaciju, dajući ljudima novu dozu prijeko potrebnog optimizma. Upravo su optimizam i sloboda duhovni stupovi na kojima moramo graditi društvo i odnose među ljudima, a to su ujedno i lajtmotivi čitavog Festivala – ocijenio je Mujkanović.

Selektor festivala i umjetnički direktor Adnan Lugonić istakao je kako sedam predstava koje će biti prikazane u takmičarskom programu, svojom kvalitetom dokazuju da komedija kao žanr zahtijeva ozbiljan, profesionalan i promišljen pristup, te da to nisu predstave koje podilaze publici s ciljem da joj ponude laku zabavu.

Stručni žiri u kojem će sjediti Ademir Kenović (predsjednik), Vedrana Seksan i Elmir Jukić, dodijelit će sljedeće nagrade: Velika liska – Grand Prix Festivala za najbolju predstavu u cjelini, Velika liska za najboljeg glumca Festivala, Velika liska za najbolju glumicu Festivala, Velika liska/plaketu Ahmet Obradović za najbolju režiju te Malu lisku za najboljeg glumca ili glumicu večeri.

Bit će dodijeljene i nagrade po izboru žirija medija u sastavu Maja Begtašagić (predsjednica) Kristina Ljevak i Rijad Durkić, te žiri publika u čijem su sastavu Nada Dalipagić (predsjednica), Katica Omanović i Ilda Kero.

“Mostarsku lisku” 22. aprila otvara Bosansko narodno pozorište Zenica s predstavom “Gospođa Ministarska”.

Slijede “Malo blago”, Gradskoga pozorišta Jazavac, Banja Luka (23. aprila), “Jedan sluga, dva gospodara”, Satiričkoga kazališta Kerempuh, Zagreb (24. aprila), “Zbunjoza” kazališnih kuća Perplex, PlayDrama i Gradskog kazališta mladih Split (25. aprila), “Demokracija”, predstava Zijaha A. Sokolovića, TheArto – Udruge Riječi /Prave/Predstave, Zagreb-Yugoart, Beograd (26. aprila).

27. aprila na programu je “Buzdovan – Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića”, Kruševačkog pozorišta, 28. aprila “Odumiranje Međeda”, Narodnog pozoriša Mostar, a 29. aprila Slovensko narodno gledališče Nova Gorica u čast nagrađenih izvest će predstavu “Stari klovni”.

Cijena ulaznice je 10 maraka, a cijena paketa ulaznice (za svih osam predstava) je 50 maraka.

Posted by on 2017-04-20. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login