U subotu počinje kontrolni popis stanovništva u BiH

popis stanovništva,  Bosna i Hercegovina, BiH, popis stanovništvaPostpopisna anketa ili kontrolni popis stanovništva, domaćinstava i stanova počinje ove subote i završava se 10. novembra.

Kontrolori će anketirati oko 50.000 osoba u oko 16.000 domaćinstava u 107 općina i 240 popisnih krugova, svaki dan od 9 do 21 sat, uključujući i vikend.

Cilj postpopisne ankete je da se analizom uporednih podataka iz popisa i postpopisne ankete, izračunaju dvije vrste indikatora kvaliteta popisa: indikatori obuhvata i indikatori sadržaja.

Građani su obavezni da učestvuju u postpopisnoj anketi i da daju potpune i tačne podatke kao što su davali i tokom popisa.

Postpopisna anketa je definisana u Zakonu o popisu tako da sve što je vrijedilo za popis u smislu obaveznosti davanja podataka, vrijedi i za postpopisnu anketu. Isto je i kada su u pitanju kaznene odredbe, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

U oba obrasca KP-2 (upitnik za domaćinstvo i stan) i popisnica KP-1 (za osobe) biće po 16 pitanja. U KP-2 obrascu su pitanja vezana za osnovne osobine stambene jedinice i domaćinstva, kao i pitanja o poljoprivredi, a u KP-1 pitanja koja se odnose na osobe i njihove karakteristike (obrazovne, ekonomske i druge).

Za jednog člana domaćinstva treba tri puta manje vremena u odnosu na vrijeme koje je bilo potrebno tokom popisa.

U izabranom popisnom krugu neće se anketirati/popisivati svi građani već samo članovi domaćinstava izabranih metodom slučajnog uzorka.

Tačnije, popisivaće se svi članovi svakog desetog domaćinstva u jednom popisnom krugu. Podaci iz Postpopisne ankete će se čuvati kao službena tajna u skladu sa Zakonom o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, Zakonom o statistici BiH i Zakonom o zaštiti ličnih podataka, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Posted by on 2013-11-01. Filed under Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login