U Tokiju više od 100.000 demonstranata protestovalo protiv nuklearne energije

Tokio

Više od 100.000 demonstranata marširalo je u centru Tokija u ponedjeljak protestirajući protiv upotrebe nuklearne energije, povećavaju pritisak na premijera Yoshihika Node.

Demonstranti su poslali poruku da državi nije potrebna nuklearna energija nakon što je prošlogodišnja katastrofa na nuklearnoj elektrani Fukushimi Daiichi izazvala zabrinutost za sigurnosti zbog atomske energije, javlja Reuters.

To su bili najveći protesti otkada je Noda prošlog mjeseca rekao da je Japanu potrebno ponovno pokretanje reaktora kako nedostaci u snabdijevanju električnom energijom ne bi pogodili ekonomiju.

Noda se nalazi pod velikim pritiskom zbog rasta nepovjerenja javnosti zbog nuklearne energije i zbog provođenja nepopularnog poreza na promet prošlog mjeseca.

Organizatori protesta su rekli da je 170.000 osoba demonstriralo na glavnim ulicama u Tokiju. Policija je procijenila da ih je bilo oko 75.000.

– Japan će uništiti sam sebe ako nastavi graditi nuklearne elektrane u zemlji koja je toliko sklona potresima, rekao je jedan od demonstranata.

Nakon druge najveće nuklearne katastrofe poslije Černobila 1986. godine, Japan je ugasio sve nuklearne reaktore.

Nuklearna energija je prethodno osiguravala oko 30 posto ukupne električne energije u Japanu.

Posted by on 2012-07-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login