U Trebinju ofarbano 6.000 vaskršnjih jaja

Trebinje

Trebinje

Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i ove godine je ofarbala oko šest hiljada jaja, koja će na najveći hrišćanski praznik Vaskrs biti podijeljena korisnicima Narodne kuhinje, djeci i vjernicima nakon liturgije u Sabornom hramu.

Predrag Jovanović, upravnik Narodne kuhinje koja djeluje pri Eparhiji, Srni je potvrdio da je broj ofarbanih jaja isti kao i prošle godine, te da će svim njihovim korisnicima, osim vaskršnjih jaja, biti podijeljeni i prigodni prehrambeni paketi.

Vaskršnja jaja su farbana u kuhinji Eparhije, Domu penzionera i Đačkom domu. U Narodnoj kuhinji jaja su obojile vrijedne kuvarice Milica Kovač i Persa Vujinović, koje su rekle da su tokom bojenja osjećale posebnu sreću i radost.

“Idemo u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu, danu Hristovog vaskrsnuća kome se svi zajedno veselimo, zbog čega i farbanje jaja, kao jedan od najljepših i najradosnijih srpskih običaja, doživljavamo na poseban način”, rekla je Milica Kovač.

Ona je istakla da su sva jaja farbana na prirodnoj bazi, uglavnom, u lukovini, jer, kako kaže, tada se dobije najljepša boja.

Posted by on 2014-04-19. Filed under Trebinje, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login