U tri minute Hladno Pivo: Kako smo pali bez ispaljenog metka

„A kad stignem do porte i do spuštene rampe skinem kapu za sve nas koji još pamte dan kad su ispred firme stale crne limuzine i rekli: Bog, domovina, nacija svi na pod ovo je privatizacija! Napravite mjesta za obitelji dvjesta!“, refren je “Firme”, novog singla Hladnog piva s albuma „Dani zatvorenih vrata“.

U jučer objavljenom spotu, pored članova benda, pojavljuju se i radnici nekadašnjih tvorničkih giganata, a spot je sniman na autentičnim lokacijama gdje su nekada brujali tvornički strojevi – Kamensko, Dioki, Gredelj … „Čuvena parola ‘Tvornice radnicima’ danas više ne vrijedi – nema ni tvornica, a nema niti radnika“, riječi su kojima će jedan od njih zaključiti ovaj spot, dok će frontmen benda, Mile Kekin, dodati: „Mislim da ljude treba tu i tamo podsjetiti na sve te silne domoljube koji su u formativnim godinama Lijepe naše bili najbliži sisi, a čija će djeca uživati u tome, bez da će ikad morat prstom mrdnuti“.

Hladno Pivo
Hladno Pivo

Pjesma je, prepričat će Kekin, nastala nakon što su primijetili da u svakom gradu gdje su svirali postoji kombinacija novih crkava i propalih tvornica te velikih zastava i još veće nezaposlenosti. Stoga su taj fenomen pokušali objasniti u manje od tri minute, pjesmom „Firma“.

„Pjesma je ubrzani tečaj za mlađe, kratki podsjetnik za one malo starije, ali i upozorenje za nadolazeće da ne padaju olako i bez ispaljenog metka na stare fore novog početka“, kaže Kekin.

Spot za „Firmu“ režirao je Andrej Korovljev, a u njemu osim članova Hladnog piva sudjeluju radnici pometenih tvorničkih giganata. Na samom početku pojavljuje se Danica Radošević, radnica pometenog Kamenskog, potom joj se pridružuju Branko Rumenković iz Diokija te Željko Starčević iz Gredelja. Svatko od njih u kameru je izdiktirao svoju poruku.

„Bile smo dobre kada smo političarima širile odjela, još bolje kad smo im nova šivali jer u stara nisu mogli stat’. A gdje smo danas?“, kaže bivša radnica Kamenskog u kojem iza nje nije ostao nitko. Rumenković iz uništenog Diokija dodat će: „Sa žaljenjem moram konstatirati da ne mogu ući u firmu podignuti sindikalnu zastavu koja mi je ostala u radnom ormaru zato što mi je firma otišla u stečaj“. A spot će zaključiti Starčević ovim riječima – „Čuvena parola ‘Tvornice radnicima’ danas više ne vrijedi – nema ni tvornica, a nema niti radnika“.

Zanimljivo je da je spot sniman na autentičnim lokacijama, u tvorničkim halama kojima se nekada razlijegala buka strojeva, a danas zjape prazne u iščekivanju da njihovo mjesto zauzmu trgovački centri.

„Mislim da ljude treba tu i tamo podsjetiti na sve te silne domoljube koji su u formativnim godinama Lijepe naše bili najbliži sisi, a čija će djeca uživati u tome, bez da će ikad morat prstom mrdnuti. Mi o takvim stvarima samo pjevamo, što je očito puno lakše nego pisati o tome u novinama i ostajati zbog toga bez posla. Nama barem nitko ne može dati otkaz“, objasnit će Kekin.

HLADNO PIVO – Firma

Da sebi manje smetam
svako jutro prošetam
nabijem krokse na noge bose
puštam da me same nose
istom rutom
ko i godinama prije
Alejom Bologne
sve do Kustošije

A kad stignem do porte i do spuštene rampe
skinem kapu za sve nas koji još pamte
dan kad su ispred firme stale crne limuzine i rekli:
Bog, domovina, nacija
svi na pod ovo je privatizacija!
Napravite mjesta za obitelji dvjesta!

Gledam kulise, ratuju sa statikom
ko što nove elite ratuju s gramatikom
a preko puta ispred Lidla, moj sektor proizvodnje čeka
uz jednu pivu iz Q-packa možda im večeras priznam

kako smo pali bez ispaljenog metka
na staru foru novog početka
taj dan kad su ispred firme stale crne limuzine
i rekli: Bog, domovina, nacija
svi na pod ovo je privatizacija!
Napravite mjesta za obitelji dvjesta!

Posted by on 2015-07-07. Filed under Film & Muzika, Kultura, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login